Luottamuksen palautuminen

KC3B6yhC3A4tvalkoisetjaunohdetutKuper20161215.JPG

Simon Kuper kirjoittaa tutkimukseta, jota on tehty Euroopassa. Siinä on selvitelty miten ja miksi viime aikaisissa vaaleissa. Ei sinänsä paljon uutta, mutta Simon Kuper on tiivistänyt löydöksistä ehdotuksia:

Uusi me

Valtavirran puolueiden voivat voittaa äänestäjiä takaisin. Mutta he eivät voi tehdä teeskentelemällä, että näiden ihmisten suurin ongelma on maahanmuutto. Populistit ovat omineet kyseisen  aiheen. Pakolaisvastaisuudella ei vanhat puolueet pysty saamaan pakkomielteisiä maahan muuton vastustajia äänestäjikseen. 
Vaan näiden puolueiden on kerrottava tarinan "uusista meistä" , joka sisältää köyhät ei-valkoiset ja köyhät valkoiset. on kannettava huolta  ei niin hohdokkaista arkipäivän työväenluokan ongelmista.
(Yhdistyneen kuningaskunnan Labour-puolueen johtajana Jeremy Corbyn näyttää enemmän kiinnostuneen Venezuelasta ja Kuubassa)

Irti leikkauspolitiikasta

Valtavirran puolueiden on tarjottaa julkista lasten päivähoitoa, kunnollista asumista (erityisesti korkea maahanmuuton alueilla),  korkeampaa vähimmäispalkkaa ja on lopettava  nolla tunnin työsopimukset sekä panostettava  parempaan mielenterveyteen hoitoon jne. Tämän seurauksena Euroopan maat saattavat joutua keskeyttämään tiukan leikkauslinjan politiikan.

Luottamuksen palautus

Mutta tämä tarjous on vain uskottava jos valtapuolueet voi palauttaa työväenluokan luottamus. Tämä edellyttää puhdistautumista eli ihmiset eivät saa epäillä, että he toimivat "epärehellisin keinoin". Super-rikkaat poliitikot Hillary Clinton ja Tony Blair ovat lahjoja populismille. Puolueiden on nostettava  uusia ehdokkaita, jotka vakuuttavat, että he eivät jätä politiikkaa tehdäkseen rahaa lobbaamalla yrityksiä tai pankkeja . Ihannetapauksessa osapuolet valitsevat johtajia, jotka ovat nuoria ja vielä turmeltumattomia Ja ne tarjoavat ihmisille sananvaltaa omaa lähiympäristöä koskevissa asioissa.

Eliitin vastaisuus puree takaisin

Tämän vuoden vaalit on voitettu eliitin vastaisilla tarinoilla. Fiksut valtapuolueet voivat käyttää tätä metodia uusia hallitsijoita Donald Trumpia ja Nigel Faragea vastaan.

Oikeaa analyysiä ja hyviä neuvoja. Selkeää arvio -mikä ei ole uusia - on se, että matkimalla populisteja esimerkiksi maahanmuuttoasioissa, ei ole saavutettavissa menestystä. Tämä on analoginen siihen, että SDP:ssä oli aikoinaan viehtymystä matkia kommunisteja; se oli tyhmää ja tuloksetonta. Samoin käy persujen perässä juokseville.

Mutta suurin ja vaikein kysymys on luottamus.

Se ei nimittäin synny pelkillä muodollisilla muutoksilla. Kaikessa pitää olla täysillä ja aidosti mukana. Johtajia valittaessa ei pelkkä kasvo , ei siisi ikä , sukupuoli ei koulutus. Vaan kyvyn ja tahdon arvioinnin  perusteella  tulee valintoja tehdä.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!