Luonnossa oleva vuokko on hieno äitienpäiväkukka

KangasvuokkoSulkavaA20110508.jpg

Viisi vuotta sitten sain mahdollisuuden puhua Naantalin eläkeläisten äitienpäivänä.

Kerroin sodan jälkeisistä vaikeista ajoista ja siitä, että synnyin kuten pari hyvin menestynyttä koulukaverianikin Helena ja Keijo  ihan paljainjaloin Naantaliin.

Tätä asetelmaa kommentoin tuolloin vuonna 2013 seuraavasti:

Nykyisten sotesotkujen aikana on vaikea ymmärtää tuolloin vallinneita olosuhteita ja sitä miten silloin on onnistuttu ja uskallettu. Ehkä vielä vaikeampaa on käsittää, miksi pitäisi niin paljon kaikkea muuttaa, kun vaurautemme on kasvanut valtavasti, ja kun tämän päivän uutisiin kuulu tutkimustulos, joka osoittaa, että Suomi paras paikka synnyttää. Viime kesänä valmistuivat  Naantalin Terveyskeskuksen neuvolan uudet tilat ja henkilökuntaa on tarpeeksi. Sekään ei auta Naantalissa. Meillä näyttää olevan tilanne on sellainen jo toista vuotta peräkkäin, että syntyvyys on kuolleisuutta pienempää.

Mistä se sitten kiikastaa? Ei rahasta ei rakenteista. Epävarmuudestako?. Mutta ehkä kannattaa vähän miettiä myös asenteellisia ja henkisiä tekijöitä. Ei syyllistetä, eikä palata menneeseen. Mutta pysähdytään.

Ja toden totta on pysähdytty; syntyvyys on entisestään laskenut ja kuten tällä palstalla on kerrottu, että tällä tahdilla vuonna 2045 Naantalissa ei synny enää  yhtään lasta.

Yllä uskalsin arvioida, ettei kyse ole rahasta eikä rakenteista tai johtuuko tilanne epävarmuudesta? Näyttää siis siltä, ettei korjausta ole aikaan saatu eli ehkä sittenkin pitää myös tehdä muutoksia: Rakenteita on muutettava ja rahaakin pitää panostaa  tekemällä  korjauksia perhevapaiden, lasten päivähoidon ja varhaiskasvatuksen piirissä. Epävarmuuden tilalle on saatava luottamus ja tulevaisuuden usko.
Elämä on sellaista, että "takuuvarmaa" tulevaisuutta ei voi luvata.
Mutta tavoitteeksi voidaan asetaa sellainen  yhteiskunta , jossa yksilöiden ja yhteiskunnan yhteiselo luo riittävän turvallisuuden, tiedon siitä, että yhdessä tulevaisuudesta selvitään.
Ja vanhanaikaisesti sanon, että äitejä pitää muistaa!

Terveisiä Saimaalta!
 


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!