Luokkajako uusiksi

UusiluokkajakoHs20140104.JPG

Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä määritettiin Suomeen uudet luokat. Jokainen voi käydä luokittamassa itsensä www.hs.fi/luokkakone. Omalla tavallaan ihan vekkuli juttu paitsi, jos siihen suhtautuu vakavasti.
Tässä on Säätytalossa ”luokkakokoukseen” osallistuneet edustajat ja heidän luokkansa kuukausiliitteen esittelemänä.

Tänä iltana ylintä luokkaa, eliittiä, edustaa tietysti professori, kansanedustaja ja kulttuurimammutti Jörn Donner.

Asiantuntijaluokan puhenaiseksi on lupautunut musiikkitieteilijä ja toimittaja Minna Lindgren, joka on kirjoittanut kirjankin helsinkiläisestä sivistystaustastaan.

Kipuajaluokkaa edustaa historiallisista romaaneistaan tunnettu kuopiolainen Sirpa Kähkönen, jonka isoisä oli punavanki ja molemmat vanhemmat työläisiä.

Duunarien näkökulman tarjoaa Kaiho Nieminen, joka ehti työskennellä kymmenen vuotta rakennusmaalarina ennen kuin aloitti 1970-luvun alussa uran työläiskirjailijana.

Leipätyöläinen on Sami Rajakylä, joka julkaisi syksyllä esikoisromaaninsa Pätkärunoilija. Hän on töissä Itäkeskuksen Prismassa.

Vähäosaisten puolta pitää Mathias Rosenlund, joka kertoo tuoreessa kirjassaan Vaskivuorentie 20 omakohtaisen tarinan köyhyysloukkuun ajautuneesta vantaalaisperheestä.

Oheisessa piirroksessa on kuvattu näitä yhteiskuntaluokkia. Kuvat ja nimitykset antavat vahvan mielikuva, joka piirtyy helposti kritiikittömän lukijan mieleikuviin.

Sosialistista teoriaa ja luokkayhteiskuntaa harrastaneet joutuvat hämilleen, koska luokituksessa ei ole tuotanto- ja omistusperusteista jakoa. Se antaa väärän kuvan yhteiskunnastamme ja sen vakavista ongelmista ja niiden ratkaisumahdollisuuksista.

Erityisesti nykyaikana oli paikallaan, kun on kysymys 99 prosentin liikkeistä eli siitä, että ei hyväksytä  1 prosentin elämän  ruhtinaallisuutta. Kysymys tulojen ja omaisuuden uusjaosta rikkaita vahvasti suosivaan tylliin, luokkakoneen eliitistä pitäisi erottaa upporikkaat ja suuromistajat omaan luokkaansa. On kohtuutonta, että he pääsevät piileksimään melko tavallisten eliittiin luokiteltavien ihmisten joukossa.

Tietenkin väitetään, että edustan vainoharhaisuutta, kun näen tässä poliittista tarkoituksenmukaisuutta. En myöskään kiistä, etteikö tämä luokkakoneleikki voisi johtua ajattelemattomuudestakin.Vielä vähemmän sanon, ettei tällaista sovi tehdä.
Yhtä kaikki käytännössä tämä tarkoittaa , että poliittista kamppailua varten tästä jaosta on hyötyä erityisesti Kokoomukselle ehkäpä jossakin suhteessa myös vihreille ja haittaa tästä on erityisesti sosialidemokraateille. Siksi epäilen, että se on ehkä ollutkin tarkoituskin. Pitää saada sotkettua ihmisten mielikuvat, jotta taas niihin vetoamalla voidaan myydä aatteita, jotka eivät ole äänestäjän oman ja yhteiskunnan suuren enemmistön edun mukaisia ja jotka johtavat yhteiskunnan suureneviin kestävyys yms. ongelmiin.Koiranleikkiä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!