Lukuelämys

SeppoHC3A4mC3A4lC3A4inenHuutolaispoika20180705.JPG

Juhannuksena Antti Kasi kertoi, että Seppo Hämäläisellä on aihetta trossaamiseen.
Frankensteinin  juhannusvieras Seppo oli kirjoittanut kirjan äitinä isoisästä.

Kohteliaisuudesta kiitän saamastani kirjasta ja totean, että kova juttu saada kansien väliin melkein 300 sivua. Suosituksesta ja kirjoittajan tuntien avaan kuvauksellista silmää omaavan Sepon itsensä kustantaman  Huutolaispoika Matti nimisen todellisuuteen tukeutuvan romaanin.
Kohtuulliset odotukset ylittyvät ja kirja tempaisi mukaansa ja sen lukemista oli jatkettava, kunnes se oli loppuun saatu. Eikä se siirtynytkään hyllylle, sillä kävi niin, että kirja palasi mieleeni moneen kertaan erilaisista syistä, jota nyt ajan kuluttua erittelen.

Ensinnä henkilökohtaisia tuntemuksia:

Kirjoittaja Sepon ääni kuulu kirjassa, sen tunnistaa ja se on mukavaa kuultavaa. Silmällä hahmotettu ympäristö siirtyy sanallisen kuvauksen keinoin lukijan tajuntaan.

Tarinan lähtökohta on koukuttava. -Ei juoksupojasta vuorineuvokseksi eikä satamasta presidentiksi.-
Se on madottoman muuttuminen ehjäksi elämän kertomukseksi. Tahdon voima ja periksi antamattomuus herättävät kunnioitusta ja onnistuminen tuo tunteet pintaan. Oikeutta, kohtuutta ja ansaittua kiitosta.

Toisaalta yhteiskunnalliselta kannalta historian elämään saaminen on tärkeys yleinen syy kirjoittaa näkemyksellisesti.

Seppo on sitonut tapahtumat historiasta tunnettuihin ajankohtiin. Harvalla ne ovat selvänä kuvana mielessä, mutta ne palautuvat ja välillä saa tuntea, että niinpä.
Tarina on kertomus kansallisen heräämisen lähtökohdista – ilman suurien mestareiden teoksia. Herääminen on opetuksen ja oppimisen ja ymmärtämisen seurausta. Ja siihen liittyy tällä hetkellä aika ajoin unohdetun oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon merkityksen korostaminen. Kansallinen herääminen on koko kansan valistuneisuutta.

Napue on useimmille Napue tonic, eteläpohjalainen menestynyt gin. Ei huono, sanomme.
Mutta 1700-luvun Napuen taistelu Ruotsin alaisuudessa on mieletön tapahtuma, joka kertoo miksi emme halua olla ruotsalaisia emmekä halua tulla venäläisiksi. Se on kaupallisuutta ymmärtävän kirjoittajan oivallinen keino syventää pinnallisuutta.

Toivottavasti tarina jatkuu, sillä Seppo Hämäläisellä on sanottavaa: Sisällön hän tuo tyylillä nautittavaksi.
MR


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!