Lokakuun vallankumous

Otsikko yrittää herättää ja muistuttaa meitä siitä, että lokakuun vallankumous tapahtui vasta marraskuussa ja että kysymys nyt ei ole vallankumouksesta vaan vähittäisestä muutoksesta. Asetelmaan pohdittiin NTY:n kuukausikokouksessa. Puheenjohtaja tiivisti asetelmaa:

Poliittinen maailmankuva on uhkaavan oloinen. Talouden suurimmat riskit ovat poliittisia. Heijastukset tuntuvat myös rauhan mereksi toivotulla Itämerelle. Suomen politiikka on poukkoilevaa ja SDP:n toimiin vaikuttavat tuleva puoluekokouksen valinnat.
Vaikkei näkyviä aiheita ole, yritetään täälläkin käynnistää repivämpää keskustelua maahanmuutosta.
Yleispolitiikalla maailmasta, taloudesta, mutta myös kannatusmuutoksista tulee näissä olosuhteissa olemaan tuleviin huhtikuun 2017 kuntavaaleihin entistä merkittävämpi vaikutus.

Naantalin sosialidemokraatit ovat aloittaneen  valmistautumisen kuntavaaleihin käymällä periaatekeskustelua tärkeistä linjauksista vaaliohjelmaa varten. Sen lisäksi valittiin vaalin johtoryhmä, jota vetää vaalipäällikkö Hannu Aalto.
Ehdokkaaksi ilmoittautuminen on käynnissä. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä näiden sivujen yhteyslinkin kautta. Tietenkin yhteyshenkilöinä toimivat yhdistyksen johtokunnan ja valtuustoryhmän jäsenet. Yleisesti tilannetietoa annetaan NTY:n marraskuun vuosikokouksen jälkeen.

Valtuustossa valmistaudutaan vaaleihin

Nora Nyrhisen, sd tilalle Vapaa-aikalautakuntaan valittiin Isabella Hautala ja hänen varapaikalle Markus Helenius.

Viime vuoden 2015 tilinpäätös oli jonkinlainen farssi, jossa sekoilua oli enemmän kuin tarpeeksi. Nyt tarkastuslautakunna arviointoikertomuksen yhteydessä kaupunginhallitus vakuutti, että ei koskaan enää vastaavaa. Siitä ei puhuttu.

Sen sijaan Juha Haapakoski,kok - ei tarkastuslautakunnan puheenjohtajana vaan valtuutettuna - jatkoi kritiikkiään vesiasioista. Hän ei niele sitä, että Naantalissa jatketaan liittymismaksujen kohtelu hoidetaan hänestä väärällä tavalla. Hänen mielestään liittymismaksut tulisi luokitella tuloiksi eikä velaksi.
Valtuusto on tehnyt yksimielisen päätöksen jatkaa nykylinjalla eikä nytkään Haapakoski tehnyt muutosesitystä. Riittämättömästi yksityiskohtia tuntevan mieleen tulee akateeminen viisastelu. Naantalin toinen Juha eli kamreeri Heinonen on näissä asioissa hyvä kaiku, joten varmaan kuulemme aiheesta vielä jatkossakin.
Asiakkaan kannalta ehkä suurin ero on siinä, että suorana maksuna menevästä liittymismaksusta perittäisiin arvonlisävero, kun taas nykysysteemissä sitä ei tarvitse maksaa. Tällaiset kiistelyt ovat sikäli haitallisia, että ne vievät hallinnon työaikaa, jota tulisi käyttää tuottavaan työhön. Tätä saisivat Juhat pohtia.

Vaalien läheisyys näkyi aloitteissa:

Ville Vuorio, kok nosti matkailu kissaan pöydälle ja vaatii Naantalia tekemään matkailuvaikutusten arvioinnin (MVA) kaikissa kaupungin toimissa.
Vilhelm Junnila, ps esitti Suomi 100 vuotta juhlavuoden kunniaksi lisää ilmaispalveluja veteraaneille.
Jan Lindström, kok teki aloitteen matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksien julkisen tuen lisäämisestä.
Hannu Raittola,vas oli huolissaan Rasekon häviämässä olevasta ammattikoulutuksesta.
Hyvillä asioilla oltiin -tietenkin.
Eduskunnan aloitekäytäntöön vertaamalla voi todeta, että Junnilan ja Lindströmin aloitteet ovat rahan-asianaloitteita luonteeltaan, Junnila varovaisempi suoran rahoituksen esittämisessä. Raittolan esitys oli hyvä, mutta ikävä kyllä vähän jälkijättöinen toivomusaloite.
Vuorion aloite oli lakialoite luonteeltaan. Tosin sen voi kokea  matkailun huolestuttavan tilan puolesta esitettyksi Matkailuyhtiön hallituksen puheenjohtajan hätähuudoksi. 

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!