Liian paljon liian hyvää on jo pahaa

LiianpaljonhyvC3A4C3A4rahoituksessaWolf20150526.JPG

Rahoitus on liian suurta. Se tarjoaa liikaa hyvää. Tai on tarjoavinaan.

Ongelma tunnistetaan, mutta voimattomuus näyttää vallitsevan ; yhteiskunnat ovat ajautuneet rahoitusalan liiallisiksi ymmärtäjiksi. .

Rahoitussektorin omistajat ovat menestyneet: Vuonna 1998 se sai USA:ssa tuottoina seitsemän (7) prosenttia BKT:stä, vuonna 2014 määrä oli kasvanut 29 prosenttiin. finanssi-instituutiot ovat maksaneet sakkoja Vuosina 2012-2014 139 miljardia dollaria. Tämän puolestaa kannatta lobata ja lobataan.

Kuin tilauksesta tähän liittyen KL:n verkkoliitteessä kerrotaan:

Nordea paljasti tavoitteensa - ”osinkojen odotetaan kasvavan”Nordean tavoitteena on maksaa osinkoa vähintään 75 prosenttia tuloksesta, kertoi pohjoismainen pankkikonserni Lontoossa pidettävän pääomamarkkinapäivän yhteydessä keskiviikkona.

Ja toisaalla, kun  tätä kirjoittelen huomaan taas kerran, että Nordean ekonomisti on kommentoimassa Suomen tulevan hallituksen politiikkaa. Rahoitusinstituutiot ovat sekaantuneet kaikkeen. Ylekin nimittää heitä asiantuntijoiksi eikä pankin edustajiksi.
Lähes jokainen meistä on rahalaitosten pauloissa. Tavallinen kansalainen, joka ei pienillä säästöilleen saa tällä hetkellä korkoa, on altis markkinoinnille. Uusia vaikeasti ymmärrettäviä instrumentteja tarjotaan yliaktiivisesti ja piitäähän meidänkin....

Barak Obama kuvasi suhtautumistamme pankkeihin onnistuneesti:  Ihmiset tykkäävät pankkituesta yhtä vähän kuin hamapaiden juurihoidosta. Huolimatta kansalaisten ärsyyntymisetä ei tilanne ole saanut aikaan kansanliikettä, kritiikki on akateemista.

Martin Wolf muistuttaa, että menneinä aikoina monopolit esimerkiksi maanomistus tai aatelisuus toivat rikkautta ja myöhemmin aktiivisuus (ahkeruus) tuottaa tavaroita ja palveluja luovasti synnytti omaisuuksoia.
Björn Wahlroosin on nähnyt finanssiallokaation olevan merkittävin yhteisen hyvän luojan. Nykyistä menoa kuvaa esiintymissnobi väittämällä, että tyhmät rikkaat rahoittavat köyhiä fiksuja, joiden avulla edistetään yhteistä hyvää.
Häntä on epäilty aiheesta omaan pussiin puhumisesta, silläselvää näyttöä on siitä, että finanssisektorin toiminta ei pelkästään vie rahaa köyhiltä rikkaille, vaan se vahingoitta koko kansantaloutta.

Wahlroosin kuvaama rahan allokointi on hyödyllistä ja tarpeellista. Ikävä kyllä tähän ahne ala ei ole tyytynyt, vaan entistä enemmän rahan pyörityksellä tienataan saamatta sillä mitään hyvää aikaan. Päinvastoin liiallinen rahoitus on riski yhteiskunnalle ja veronmaksajille; Sijoituspääomathan on kollektiivisesti turvattu. Tuottojen riskikin on sosialisoitu ja parhaimmillaankin korkeintaan voittojen määrä on uhanlainen.

Vapaita markkinoita kannattava Chicago Booth Schoolin Luigi Zingales, puhui American Finance Association kokouksessa kertomaalla rahoitusalan murheista: Haitat toteuttavat kahdella tavalla. Ensimmäinen on välitön vahinko eli kestämättömän rahoitusboomin aikaansaama liiallisella luototuksella. Toinen aiheuttaa välillisiä vahinkoja. Ne johtuvat rahoitusjärjestelmän luottamuksen romahtamisen kaikkialle yhteiskuntaan ulottuvan kriisin aiheuttamisesta. Wolf FT 26.5.2015

Luigi Zinglasilla on kolme korjaus esitystä:

  • Ensinnäkin Pitää saada syntymään luottamus rahoitusammattilaisiin. Sen tulisi olla samaa tasoa, kuin lääkäreihin kohdistuva on.
  • Toiseksi pitäisi vähentää korkojen verovähennysoikeutta.
  • Ja kolmanneksi mikään ei saisi olla liian suuri kaatumaan, ei kukaan saisi olla liian merkittävä vankilaan. Omien pääomien riittävämäärä hoitanee myös kestävyys ongelmaa.

Martin Wolf lopettaa:

Viime kädessä kaikkien on ymmärrettävä kannustimien merkitys tällaisella "markkina lupauksien" toimialalla. Tällaiset markkinat ovat alttiita korruptoituneille ihmisille. Sellaisille, jotka eivät välitä onko lupauksista pidettävä kiinni tai onko kauppakumppani edes pystynyt ymmärtämään, mitä on luvattu.

Se mitä tarvitaan, ei ole lisääntyvää vaan parempaa rahoitusta. Niin, tästä voi seurata huomattavasti vähäisempää rahoitusta.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!