Linnan juhlissa

MattiTuominenjavaimoLinnassa20141306.jpg

Puolet suomalaisista katsoo Linnan juhlien TV lähetystä.
Uskaltaisin arvata, että suuri osa pitää sitä sellaisena tv-ohjelmana, jota voi perheenä ja tai tuttavien kesken seurataan.
Voimakkaasti tuntevat ihmiset saavat varmaankin kiksejä tai aihetta mielensä pahoittamiseen: Yksille se on Itsenäisyyden korkeaveisuu, joillekin jopa kuninkaallisuuden korvike, toisille se on mahdollisuus arvostella naamoja, valintaperusteita ja tuntea perusteluta kateutta, voipa sieltä löytyä valankumoukselliselle ja anarkistisille ajatuksille perusteita.

Edellä kuvattuja ajatuksia tietenkin tulee mietiskelleeksi mukana olleenakin. Ei tarvitse olla tietäjä voidakseen arvata, että useana vuotena mukaan olleena kuulumme siihen kutsuttujen EVVK-massaan. Tuttavat uteliaisuuttaan seuraavat ja sitten on niitä joille ilta menee pilalle yllä kerrotuista sysitä. Tästä pyydämme anteeksi ja toteamme, että olemme pitäneet velvollisuutenamme - tietenkin suuresti arvostettuna sellaisena – osallistua juhlaan. Olemme edustaneet siellä kutsuttujen ryhmiä ja aina myös Naantalia.
Naantalilla on erityinen syy tuntea kiitollisuutta presidenttejämme kohtaan, joiden kesäasunto Kultaranta on merkittävä kannaltamme niin monessa suhteessa. Nykyisen presidentin Sauli Niinistön aikana Naantali on ollut taustana merkittävälle kansalliselle presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittiselle keskustelulle. 


Valtuuston puheenjohtajille kuin kaupunginjohtajallekin tulleet kutsut ovat ystävällinen huomionosoitus Naantalille, ei meille kaupungin edustajille.

Linnan remontin painopiste on ollut perustuksissa, siis niissä osissa, jotka eivät näy ja joihin suurin osa kustannuksista on mennyt. Linna on yksinvaltiuden ajan perintöä, mutta se on tasavallan symboli. Tasavallan ja sen tunnuskerkin pitää olla kunnossa. 35-vuoden näkemän perusteella ei mitään merkittävää ole tapahtunut, tilat ovat olleet arvokkaan eikä asiasta kiinnostunut vieras koko ajan voi kävellä pää kennossa tai yskityskohtiin huomiota kiinnittäen. Kokonaishuomio kaikki hyvin Linnassa.


Hienoja tauluja on siellä aina ollut ja erityisen hauskaa on se, että presidentin puolisoita ainoa, joka käyttää kravattia eli Pentti Arajärvi on antanut itsensä ikuistaa Muumi-solmio kaulassa.

Juhliin pukeutuminen on oma juttunsa. meidän Leenalla se näyttää menevän kohtalaisen kivuttomasti kivuista huolimatta. Miehille se on helppoa, jos sietää frakia.
Mutta sitten pikku-suuri juttu on kunniamerkit.
Kunniamerkkeihin liittyy ehkä ihan vähän - eikä mitään syvällistä aatteellisista syistä - kielteistä asennetta. Tätä enemmän vastenmielisyys on käytännöllistä ja johtuu sitä, että satun tuntemaan joitakin tämän koreuden perään olevia; heidän kaltaiseksi en halua. Siksi en ole niitä kantanut aikaisemmin.
Harkitsin etukäteen, että kohteliasta lienee näyttää myöntäjälle kiitollisuutta ja käyttää annettuja merkkejä. Lopullisen päätöksen teki helpoksi Jörn Donnerin kunniamerkkejä pilkkaava haastattelu Hesarissa. ”Karamelleja” hän sanoi. Sotaveteraanit puhuivat  laastarista, karskilla vaatiamattomuudella kerskaillen . Se on eri juttu, kuin snobisti Donnerin lausuma.
väheksymättä Donnerin kykyjä  en voi pitää oikeana enkä kanssaihmisia kunnioittavana, että hän julkisuuden kipeydessään tahallaan loukkaa aiheeseen liittyviä muiden tuntemuksia. Pistin prenikat rintaan ja ajattelin, että jos Donner olisi fiksu mies, niin demonstraatioksi  riittäisi tumma puku ilman merkkejä.

Tarjoilut linnassa ovat hienot ja maistuvatkin hyvältä. Mutta se ei ole pääroolissa juhlissa, ei edes kuuluisa boolikaan. Nykyisin tarjolla on viiniä ja oluttakin kahvin ja mehujen lisäksi. Seurustelu tuttujen ja tuntemattomien kanssa on kiinnostavaa.
Paljon menee aikaa muiden liikkeiden seuraamiseen. On niitä, joiden pitää päästä valokeiloihin muista välittämättä, mutta vastapainoksi on taas innokkaita ja hyviä tanssijoita, joiden aika koittaa tv-lamppujen sammuttua. Vaikutelmaksi jää, että itsenäisyys on myös iloinen asia.

Yksi tanssilattian monitaitajista on eläkkeelle jäänyt ylipuutarhuri, puutarhaneuvos Matti Tuominen vaimoineen. Että kyllä siellä ansioituneitakin naantalilaisia oli.
MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!