Linjakkuutta

PuoluekannatusHS20180201JPG.JPG

Presidentinvaalien jälkeen on nyt ilmestynyt kaksi gallupia. Ne kertovat, että vaaleilla on suhteellisen vähän merkitystä. Tässä Iltalehden sieppauksessa olen arvellut, että ne puolueet, jotka olivat Sauli Niinistön linjoilla ovat menettäneet kannatusta ja taas en, jotka olivat Niinistölle vaihtoehto saivat tästä nostetta.

Hesarin gallupia on analysoitu samaa asiaa aluksi Pekka Haaviston vaikutusta hieman toisin sanoin:

PUNAVIHREITÄ suosivien äänestäjien liikehdintä on gallupeissa näkynyt niin, että vihreät ovat hyötyneet vakiokannattajiensa uskollisuuden lisäksi eniten joidenkin Sdp:tä äänestäneiden halusta tukea vihreitä.
Asetelma on Nurmelan mukaan yhä olemassa, mutta vuoto vihreisiin on kuitenkin stabiloitunut tai ainakaan se ei ole enää kasvanut.
Nurmelan mukaan Sdp:n kannatus voisikin lyhyellä aikavälillä vahvistua, jos se pystyisi puhuttelemaan paremmin tällä hetkellä kohti vihreitä katsovia potentiaalisia äänestäjiään.

JUURI niin Sdp tekeekin, mikäli jotain voi päätellä puolueen presidenttiehdokkaana olleen Tuula Haataisen tunteikkaasta kiitospuheesta vaalivalvojaisissaan sunnuntaina. Puheessa korostuivat vihreät teemat, kuten ilmastonmuutos, josta toki puhuvat kaikki muutkin.
Haatainen kertoi kannattavansa myös sitä, että Sdp on feministinen puolue.
”Hyvät ystävät ja toverit, jos niin saa vielä sanoa, sosialidemokraattinen puolue on julistautunut feministiseksi puolueeksi. Minä puhuin sen puolesta ja tulen puhumaan tästä eteenkin päin”, Haatainen sanoi.

Tällaiset feminismi- ja monikulttuurisuuspuheet saattavatkin aiheuttaa perinteisenä työväenpuolueena Sdp:tä pitävien vuotoa perussuomalaisiin.
Demaripäättäjät ovat analysoineet presidentinvaalitulosta ja miettineet tulevaa strategiaansa kaksipäiväisessä kokouksessa Kirkkonummella tiistaina ja keskiviikkona. Puheenjohtaja Antti Rinne vakuutti optimismiaan heti vaalien jälkeen.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo, että mediassa kriisikokoukseksikin nimetyssä palaverissa katsotaan pikemminkin tulevaisuuteen, aina vuoteen 2030.
”Ei meillä ole vuotoa yhtään mihinkään. Tuula puhui presidentinvaaliteemoistaan, jotka ovat puolueellekin tärkeitä, mutta on meillä muitakin, Sdp:n perinteisiä teemoja, kuten talouskasvun oikeudenmukainen jako ja osaamisyhteiskunta”, Rönnholm kertoi keskiviikkona kesken Majvikin kokouksen.

Sosialidemokraateilla on liian usein ollut tapana - kuten sanotaan - pukeutua säkkiin ja ripotella tuhkaa päällensä. Toisinaan taas kutsutaan väkeä mukaan "kärsi kansamme" asenteella. Ja kolmantena tapana haukkua kampanjaa, jonka epäonnistumisen lähtölaukauksen on itse ampunut. Maikkarissa Eero Heinäluoma ikävä kyllä ei voinut pitää mölyjä mahassaan.

Nyt pitää katsoa pidemmälle, tuoda toivoa ja unohtaa temppuilu.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!