Liiallisen informaation, kyvyttömyyden ja haluttomuuden aika

HuomiottajC3A4C3A4neetvaroituksetennenfinanssikriisiaC3A420170806.JPG

  Spekulatiivisten kuplien yhteiset elementit ovat:

·  Jännittävä ja uusi huomiota herättävä teknologia, jota on vaikea arvioida lyhyellä aikavälillä, ja jonka pitkän aikavälin arvo on epävarma.

·  Kevyt likviditeetti markkinoilla niin, että osakkeet tai muut arvopaperit voivat vaihtaa omistajaa nopeasti.

·  Halpojen luottoja on tarjolla hankinnan maksamiseksi.  FT 6.8.2017 John Authers and Alan Smith


Yllättävän samannäköisiä käppyröitä ovat. (Pikku kevennys: Luonnonmaan kanava olis pitänyt esitää 200 vuotta sitten)
Ei ihme, että taloutta selitetään matemaattisin menetelmin.

Vähemmän tieteelliset eläinkunnasta  lainatut termit kuvaavat tapahtumia helpommin ymmärrettävästi.

Käsitettä härkämarkkina käytetään pitkään jatkuneesta nousukaudesta, joka ylittää historiallisen keskiarvon. Härkämarkkinoilla odotukset ovat hyvin myönteisiä. Vastaavasti käsitettä karhumarkkina käytetään pitkään jatkuneesta laskukaudesta. Karhumarkkinoilla vallitsee pessimismi, sijoittajat myyvät mikä johtaa markkinoiden laskukierteeseen. Ehkäpä tunnetuin härkämarkkinatilanne oli valloillaan 1990-luvulla, jolloin markkinat kasvoivat ennätysvauhtia, ja joka loppui teknokuplan puhkeamiseen 2000-luvun alussa. Suurta lamaa 1930-luvulla voidaan pitää pörssihistorian pahimpana karhumarkkinatilanteena. Wikipedia

Kysymys on kuitenkin inhimillisestä toiminnasta, jossa ihmisen käyttäytymisellä on suuri merkitys. Inhimillinen käyttäytyminen on markkinoilla merkittävä tekijä: Puhutaan yksilötasolla ahneuden ja pelon välisestä kamppailusta.

Tärkeä on pitää mielessä:

Talous on myös poliittista – joidenkin tulkintojen mukaan politiikkaa määräävää. Talouskeskustelu ei ole arvovapaata tiedettä, vaan talouspoliittisen keskustelun tulisi olla monipuolista ja erilaisia näkökulmia esiin tuovaa dialektistakin siten, että haastettaisiin vallitsevia tilanteita ja tulkintoja. Mutta laiskuutemme ajatteluun yhtäältä ja sitten valtavan tietovirran käsittely tuottavat ylivoimaisia vaikeuksia ja siksi me kuljemme valtavirrassa heijastamalla muitten sanomaa.

Tähän suhdanteiden arvioimisen kyvyttömyyteen liittyy muistikuvani Euroopan parhaasta valtionvarainministeristä Jyrki Kataisesta,kok, joka ei  Lehmanin levitessä nähnyt mitään vaaraa Suomelle: ”Neuvostoliitto voi kahteen kertaan hajota”, vastasi hän ennen 2008 finanssikriisiä kysyttäessä, että voiko 1990 luvun laman toistua Suomessa. Sama Katainen tehtävät komisaarin salkkuun vaihtava pääministeri luennoi meille veteraaniedustajille, että EU:n rauhanidea on vanhentunut; kyse on vain taloudellisesti integraatiosta.

Ja sama toistuu

Petteri Orpo, kok esittelee budjettia valtionvarainministeriön virkamiesten evästämänä. "Meillä ei ole jakovaraa vaan meillä on jakovaara". Kiva sanaleikki. Johon taas Touko Aalto, vihr. vasta veronkevennyksiä vaatimalla ja Antti Rinne, sd haluaa apteekkarivähennystä (130 M€) käytettävän pieni ja keksituloisten verohelpotuksiin. Virkamiesjohtoista laitostunutta juttua.

Tulpaanikuvassa muistellaan, että jo 1600 luvulla innostuttiin uudesta tupaanilaadusta.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!