Liberaalidemokratia ja populismi

PopulistiteivC3A4tvoivoittaaomillaan20170208.JPG

Joulukuun 2015 puolella Donald Trumpin voiton jälkeen  Gideon Rachman kirjoitti FT.ssä:

Mitä on tapahtumassa länsimaiden politiikassa? Vallitsevassa kokonaiskuvassa on menetetty usko perinteiseen poliittiseen eliittiin ja kansalaiset etsivät radikaaleja vaihtoehtoja. Taustalla on neljä yleistä syytä: taloudellinen epävarmuus, maahanmuuton vastaisuus, terrorismin pelko ja perinteisen median aseman heikentyminen.

Entinen Senaattori Daniel Moynihan sanoi: "Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiinsä, mutta ei omiin tosiasioihin." Sosiaalisen median aikoina tämä ei ole enää totta. Trump, Le Pen ja Putinin ja heidän kaltaiset voivat merkitä totuus leiman mihin tahansa tarinaan. Valitsevan taloudellisen, sosiaalisen ja fyysistä turvattomuuden oloissa ääriliikkeet kukoistavat.

Miten olemme ajautuneet tällaiseen tilanteeseen ja löytyykö syitä menestykseen ja jos löytyy mitä pitäisi tehdä?


FT kolumnisti Jan-Werner Müller kirjoittaa otsikolla Populistit eivät voita omillaan

Äskettäin kysyttäessä, mitä liberaalit voisivat oppia kauhun vuodesta 2016 (annus horribilis 2016), historioitsija Timothy Garton Ash vastasi, että heidän on varottava ryhmäajattelua (groupthinkiä)  ja periteisiä viisauksia (conventional Wisdomia.) .

Ryhmäajattelu (engl. Groupthinking) on psykologi Irving Janisin keksimä termi kuvaamaan prosessia, jonka kautta ryhmä tekee huonoja tai irrationaalisia ratkaisuja:
Perinteisen viisauden (engl Conventional wisdom) on usko tai uskomuksia, jotka ovat laajalti hyväksyttyjä myös sellaisia, jotka lähempi tarkastelu voi kyseenalaistaa.

Viimeaikaisten populistien menestyksistä Britanniassa ja USA:ssa voi päätyä Müllerin johtopäätökseen

Mutta tämä kuva ei ota yksinkertainen mutta sitäkin tärkeämpi: Missään eivät populistit ole voittaneet enemmistöä ilman yhteistyötä vakiintuneiden konservatiivien kanssa.

Pohjoismaissa ovat populistit päässeet vallan syrjään, mutta eivät enemmistövaltaan. Eivät ole voineet tehdä totaalista vahinkoa. Niiden terä on jonkin  tylsynyt, kun vallassa olo näyttää maistuvan niin, että sen tyhmempikin huomaa. Kannatuksen käänne alaspäin voi tapahtua voimakkaammin Suomessa.  Ruotsin merkit kertovat puolestaan,  että veljeily ei tuota ainakaan sikäläiselle Kokoomukselle gallupmenestystä.

Saksan asetelma on sillä tavalla vaarallinen, että Martin Schulzin menestys (SPD 31 ja CDU 30 %)  joka on hyvä sinänsä SPD:n ja Eurooppapolitiikan kannalta, voi vallan halussa ohjata Angela Merkelin CDU:n oikealle ja jopa yhteistyöhön AfD:n kanssa. Saksan hairahtuminen olisi painajainen.

Philip Stephens kirjoituksessaan selittää miksi Liberaali maailman järjestys on säilyttämisen avioinen

Vioistaan huolimatta vuoden 1945 jälkeisen ajan järjestelyt ohjasivat menoa rauhaan  ja hyvinvointiin. Voimme kaikki listata virheitä Washington ylimielisyydestä, Euroopan korruptoituneisiin  poliitikkoihin tai ahneisiin  pankkiireihin. Mutta suurimmaksi osaksi olemme kokeneet elintason nousua ja sen hyödyn leviämistä.

Huonot palkat ja kurja asuminen, hotelien kylttejä, joissa lukee "ei koiria, ole mustia ei Irlantilaisia" ja ministerit, jotka tuomitsivat homoseksuaalisuuden "tarttuvana kieroutuneisuutena" yhtä vaaralliseksi kuin heroiini riippuvuuden aiheuttama sekavuuksista. Entä Mahdollisuudet? Yliopisto oli etuoikeus  noin viidelle prosenttille.

Nostalgian  vaarana on, että se sokaisee  sinut unohtamaan edistyksen ehdot.

Tämän tarinan opetus on siinä, että pitää yrittää ymmärtää maailman menoa ja ihmisten ajattelutapaa. Mutta samalla on kirkkaasti muistettava seistä selkeästi valittujen arvojen puolella: Vapaus pelosta ja puutteesta, vapaus ja vastuu sanomisista ja että uskonnon vapaus ei tarkoita muiden alistamista.
Puutteen poistamisen lisäksi pitää edistää oikeutta ja kohtuutta taloudessa ja talouden hedelmien jaossa.
Näitä tavoitteita voidaan saavuttaa yhteistyön maailmassa ei suljetuissa valtioissa.
Demokratia ei ole enemmistön mielivaltaa eikä missään tapauksessa ylivaltaa toisia ihmisiä kohtaan

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!