Lähentymisen merkit

VenC3A4jC3A4C3A4LC3A4hestyminenRachman20151123.JPG

Gideon Rachman kirjoittaa Venäjän ja USA:n lähentymisestä varmaan jotain sellaista, mitä meillä päin pidettäisiin suotavana siitä huolimatta, että Krimin vei luottamuksen. Rachman kuvaa tilanteen kehittymistä selkeästi:

Kaksi paljastavaa kuvaa: Yksi oli Barack Obama selkä kyyryssä keskustelussa hotellin aulassa Vladimir Putinin kanssa. Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit näyttivät lähes kollegoilta. Kuva numero kaksi, jonka taidokkaasti julkisti Moskovan puolustusministeriö näytti, että Venäjän pommiin kylkeen oli kirjoitettu koneen Syyriassa sanoilla "Tämä on Parisin puolesta".

Yhdessä nuo kaksi kuvaa toivat esille mielenkiintoinen mahdollisuuden. Venäjä ja Länsi aloittaa yhteistyön haudaten erimielisyytensä taistellakseen Isisiä vastaan? Ajatus kauhistuttaa ja ja aiheuttaa hankaluuksia, väittävät Venäjäekspertit lännessä. On kuitenkin useita syitä yrittää.

Rachman kuvaa poltitiikan karua todellisuutta ja perustelee kolmella pontilla, miksi kannattaisi yrittää:

Ensiksikin ulkopolitiikassa on kyse painopisteistä — ja Pariisin jälkeen Isisin lyöminen  on oikeutetusti Lännessä etusijalla.
Toiseksi on ollut vaatimatonta mutta tärkeää merkkejä, että Venäjä on perääntymässä Ukrainassa. Maan itäosassa tulitauko piti koko syksyn.
Kolmanneksi  ei sen paremmin lännellä kuin  Venäjälläkään ei ehdotonta viisautta Syyrian konfliktin suhteen.
Jostain Moskovan ja Washington välimaastosta voitaisiin löytää keino selkkauksen lopettamiseksi.
Onhan se niin, että ideaalisin ja paras harvoin toteutuu ja siksi pitäisi yrittää mennä paremman tulevaisuuden suuntaan eikä saa juttua. Toimivia valtioita pitäisi saada aikaan ja sitten toivoa, että niiden omat kansat löytävät niille paremman suunnan.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!