Lauri Laineen vastaukset

LaineLauri.jpg

1.  Onko sote uhka vai mahdollisuus Naantalille.

Naantalille ja erityisesti naantalilaisille tulee aiheutumaan vaikeuksia mahdollisesta sote uudistuksesta . Tästä Naantalin sosialidemokraatit ovat moneen kertaan ja hyvissä ajoin varoittaneet.

Naantalin nykyiset sosiaali- ja terveydenhoitoalalla on niin hyvin järjestetty ja kohtuuhintaan, ettei mahdollinen maakunta saa samanlaista toimintaa samoin kustannuksin ja maakunnalle vielä pitäisi tulla säästöjä. Kansakoulun laskuopilla ei tämä yhtälö toimi.

Valinnanvapaus ja myös yhtiöittämispakko ovat uhkia, joista ei vielä edes tiedetä muuta kuin että maan hallitus on näin päättänyt, vaikka professorit ja muuta asiantuntijat ovat varoitelleet kaaoksesta

Näissä oloissa varovaisuus ja varautuminen eivät riitä.
Valtiolta ei ole apuja saatavilla. Näyttää siltä, että se on suurin uhka on palvelujen huononemin tai maksujen ja verojen nosto. Muistakaa, että kuntaveron tilalle tulee uusi vero, joka on naantalilaisille suurempi kuin nykyinen kuntavero.

Jos valtion tarkoitus on tasa-arvoistaa palvelut ja vielä säästää kuluissa ei Naantalin hyvin toimiva kunnallinen palvelu voi millään säilyä tällä tasolla. Kuka uskoo, että Rymättylässä tai Velkualla on joku palvelupiste.
Yksi kysymys vielä : Olisiko meillä  maakuntamallissa iltapäivystys terveyskeskuksessa, jonka jo kaupunginjohtaja esitti lakkautettavaksi, ja jonka muut puolueet olivat valmiit hyväksymään. Demareiden jääräpäisyydelle saatiin päivystys pidettyä?

Voi sanoa että ei naantalilaisille sote-uudistuksessa tule hyvin käymään.

2.  Tärkeimmät Naantalin tulevaisuudelle olevat asiat.

Naantali tarvitsee asukkaita.

Suunnitelmien mukaan Naantalissa tulee olla asukkaita yli 23.000. Kuitenkin olemme vielä alle 20.000. Muuttovoittoiseen ja asukasmäärien lisääntymisiin perustuva taloussuunnittelu ei toimi nykyisellä menolla. Kokoomuksen kehumat saavutukset tällä vaalikaudella lueteltiin valtuuston kokouksessa, mutta tärkein asukasluku jäi saavuttamatta.
Voidaan sanoa kun sitä ei saavutettu ei saavutettu mitään.

Asuntoja ….

Naantali tarvitsee asuntopolitiikkaa joka takaa riittävästi kohtuuhintaisia asuntoja tavallisille lapsiperheille, eikä vain mahdottomiin neliöhintoihin nousevia kerrostaloja. Nykyisillä systeemeillä asuntoihin pääsevät vain varakkaat jo ikääntyneemmät.
On harhaa luulla, että varakkaat olisivat automaattisesti hyvä veronmaksajia kunnan kannalta, sillä pääomatuloista ei kunnalle tulee mitään.

Naantali tarvitsee lapsiperheitä. Vaikka kaavoitus sallii lisärakentamisen keskustaan, samaan aikaan koulutoimi kaavailee keskustan kouluverkon supistamista. Ei oikein mene yksiin. Kumpi ei tiedä kummasta.
Koulutuksesta huolehtimin lähellä asukkaista on tärkein asia, siinnä saaristokunnat ja keksikaupunki ovat samanarvoisia: Velkuan ja Kuparivuoren koulun säilyttäminen ovat yhtä tärkeitä.

Matkailu…

  Naantalissa on monta suurehkoa teollisuusyritystä ja hyvä matkailualan yrityksiä. Naantalin monipuolinen luonto saaristoineen antaa monia mahdollisuuksia. Me kaipaamme rohkeita yrittäjiä jotka tuovat saaristoon matkailua lisää. Kaupungin elinkeinopolitiikan on elettävä tässä mukana antaen apua kaikessa yrityksen starttivaiheessa. Meillä on mahtavat mahdollisuudet.

Työpaikat…

Naantalin suuret työpaikat ovat tärkeitä. Niiden toimintaa ei pidä vaikeuttaa, mutta ei niiden kanssa myöskään tule nöyristellä.
Tasavertaisesti toimiminen on luontevaa, onhan Naantali tärkeä molemmille osapuolille.

3. Mitä Lammasluodolle tehdään

Jo aikoinaan Meri Naantalia kaavoitettaessa oli sovittu, että alue jätetään virkistyskäyttöön Lammasluoto ostettiin Naantalin seurakunnalta, jotta paine sen kaavoittamisesta vähenisi. Maksettiin alueesta 450.000, vaikka seurakunta tavoitteli 1,5 M€.
Nyt kaupunki yrittää saada alueesta kymmenkertaista hintaa; se on keinottelua.
Rakentaminen rikkoo maisemalinjan ja vaarantaa Naantalin hienosti hoidetun ympäristön niin kaupunkilaisten kuin matkailijoiden kannalta.
Alue sijaitsee liikenteen kannalta huonolla paikalla ja on vaikeasti toteutettavissa. Kohteen rakentamisessa ei ole järkeä eikä siitä ole kuin lyhytnäköinen kiinteistökeinotteluhyöty.

Kansalaisaktiivisuus on hyvästä, mutta se ei riitä. Tarvitaan puolueita, joiden päätöksiin voi luottaa.
Sosialidemokraatti ovat vuodeta 2011 alkaen vastustaneet tätä, mutta kun ei ole voimaa, niin ei voi mitään.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!