Laiturien nimet ja muistitieto

Laiturit20180615.jpg

Pysäytin aamulla Naantalin vetreät kirkon kiertäjät. Heiden kulku on niin tarkkaa, että kellonsa voi tarkistaa. Ja nyt oli muutakin kysyttävää: Tarkistin kantanaantalilaisilta tänä aamuna, että halkolaituriksi ei Killan edessä laituria ole koskaan kutsuttu. Halkolaituri on merihuoltoaseman käytössä oleva Rantakadun päässä oleva laituri.

Sen sijaan laivalaituriksi  sitä on kutsuttu, oli kiertäjien yhteinen kanta. Presidentin laiturin kyltit olivat Rantsun edessä olevalla laiturilla.

Lindrosin Risto
kertoi RS:ssä nimitoimikunnan nimenneen entisen laivalaiturin presidentin laituriksi. Olen vastahakoisesti ilmoittanut tällä palstalla, että tehdään niin kuin herrat määrää, vaikkei nimitykselle olekaan historiallista perustaa. Mutta kaikki muuttuu.


Yhdessä Tepun , Hessun ja Ispen kanssa muistelimme, että entistä presidentin laituria käytti pääasiassa Kultarannan maitosoltut, mutta on siinä mahonkivenekin nähty.

Presidentti Urho Kekkonen tuli venenäyttelyyn Nesteen lahjoittamalla Kailo tyypin Kultaranta veneellä virkakautensa lopulla vanhaan presidentin laituriin. Hän loikkasi silloin liian varhain vielä kaukana olevasta veneestä ja vain turvamiesTaisto  Kitulan ripeä toiminta pelasti tapahtuman katastrofilta. Kekkonen ei meidän muistaaksemme siis käyttänyt laivalaituria.

Mauno Ja Tellervo Koivisto tulivat laivaston johto-ambulanssivene- Kultarannalla laivataituriin vieraillessaan musiikkijuhlille.
Presidentti Martti Ahtisaaren aikana vastaanotto siirrettiin laivalaiturille ja sitä on siitä asti jatkettu Tarja Halosen koko kauden ja Sauli Niinistö edellisen ja tänä vuonna alkaneen alkaneen kauden aikana siis yhteensä parinkymmenen vuoden ajan.

Tiedämme , että tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole saanut makua nykyiseen presidentin kanslian omaan veneeseen. Hän on kuitenkin runsaan väkijoukon iloksi ollut valmis tulemaan sillä Naantalin kaupungin tervetuliaistilaisuuteen.

Joten muutettua nimitystä voidaan pitää perusteltuna siksi, että nykynaantalilaiset ja monet muutkin tunnistavat paikan laituriksi, jonne presidenttipari vuosittain saapuu juhlistamaan Naantalin kesän alkua.

Eikä nimi laituria paranna, sillä sitä ei voi pitää ulkomuodoltaan kunnossa olevana; kansi on paikattu, uusien kaivinpaalujen välit on kunnostamatta ja yhtenäinen väri puuttuu.Eli kun laiturille on annettu hieno nimi, niin sen pitää olla nimensä arvoinen. 


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!