Labour loukussa, entä SDP

Martin Wolf on FT:n pääekonomisti. Maailama pitää häntä alykkönä aiheesta.  Hänen juttujen lukeminen ei ole turhaa puuhaa.

Jeremy Corbyn valinta näyttää todennäköiseltä, vaikka mielipidemittauksiin eivät viime ajat ole luottamusta lisänneet, avaa Martin Wolf ja jatkaa

Mitä se sitten tarkoittaa? Jotkut väittävät, se tarkoittaa vain, että Ed Miliband jätti lähtiessään huonosti toimivan johtajan valinta järjestelmän. Muutamat  ennustavat työväenpuolueen loppua. Mutta jotain syvempää tapahtumassa. Euroopan keskusta-vasemmisto on joutunut (sterile orthodoxy and jejune populism)  hedelmättömän oikeaoppisuuden ja  naiivin populismin väliseen loukkuun.
Edellinen ei innosta; ja jälkimmäinen voi vakuuttaa.
-----

On itse asiassa mahdollista , että  olisi järkevää ja radikaalia poltiikkaa: maankäytön suunnittelu ja tonttien verotus, paikallishallinnon rahoitus, perintö verotus ja verotuksen rakenne — kaikki huutavat uudistuksia. Samoin keskeisten julkisten palvelujen toimintakyky, kuten entinen pääministeri Blair todennut. Väitän myös, voimallisempi politiikka innovaatioiden puolesta ja huolestuneisuuden kiinnittäminen siihen, että talous on liian riippuvainen huimasta yksityisestä velkaantumisesta.

Mutta käytännössä tällaista perusteellisten uudistusten esittäminen opposition toimesta näyttää käsittämättömältä. Jos sen pitäisi olla vain radikaali, se oli valintakelvoton (maan johtoon) Corbyn lailla.. Olisi masentavaa hyväksyä, että maa joutuisi tyytymään vain omahyväiseen hallitukseen ja vaalikelvottomaan oppositioon.

Martin Wolf analysoi, että Vanha Uusi Labour on anakronismi, se ei riitä eikä sovi tähän aikaan. Ohjelman täytyy olla poleemisempi, radikaalimpi , erottuvampi.

Analogisesti Suomeen sovellettuna  hyvällä syyllä voi kysyä, riittävätkö SDP:n esittämät: ei niin paljon tai ei niin vähän, oikean suuntainen, mutta riittämätön surina on riittämätöntä. Kysymys ei ole siis todellisista vaihtoehdoista. Tätä  näkökulma pitää työstää tarkemmin ja nopeasti. Meille onkin  tulossa kuin tarjottimella: Sote ja sen rahoitus, puolustusmenojen kasvu ja irtisanomisten jatkuminen. Potkuoptiot, puolustusvakuutusmaksu ja varakkaiden omavastuun lisääminen. Siinä muutama vanha käyttämätön idea. Ja sitten vielä tehokkuutta julkisiin palveluihin!
Pitäisi innosta ja vakuuttaa!

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!