Älä ole tylsä

KosmopolitiikkovastaannationalistiKuper20160411.JPG

Miten kosmopoliitikko voi voittaa nationalistin, Miten kansainvälinen voi voittaa kansallismielisen.
Tämä kysymys nousee jatkuvasti esiin tämän päivän monien väittelyiden yhteydessä. Maahanmuutto taitaa olla tyypillisen tällainen aihealue. Asiaa on tietenkin pohdittua monessa paikassa ja suurella joukolla kapakoissa, mutta myös ajatushautomoissa. FT:ssä Simon Kuper on tehnyt yhteenvedon ja kirjannut yhdeksän kohdan ohjelman, jota tässä referoidaan

1.  Tosiasioilla ei pärjää. Kun luottamus eliittiin on romahtanut, niin on luottamus eliitin tarjoamilla tosiaasioillakin käynyt,. Kun eliittiä edustava henkilö kertoo, että tutkimus osoittaa, että maahanmuutto lisää BKT:tä, harvat ihmiset uskovat eivätkä ainakaan välitä.

2.  Älä käytä eliittiä puolestapuhujina (spokespeople). Homojen avioliitto-kampanja — harvinainen liberaalien voitto esittelemällä tavallisen pariskunnan rakkautta. Samoin paras puolestapuhuja maahanmuutosta voi olla tavallinen maahanmuuttaja.

3.  Väittely voitetaan keskellä. Britanniassa maahanmuuttajiin suhtautuu neljäsosa tiukan "torjuvasti". Toinen neljännes on pysyvästi liberaalisesti puolesta. Taistelu käydään näin ollen 50 prosenttia edustavan "ahdistuneiden keskellä olevien kannatuksesta": Ihmiset jakautuminen kansainvälisiin ja kansallismielisiin noudattaa 25-50-25 jakoa luultavasti suurin piirtein samanlaisena monissa keskustelun aiheissa.

4.  Keskity valtavirran arvoihin. Jos maahanmuuttajien kunnioittavat sananvapautta ja lakia ja oppivat  uuden kotimaan kieltä ja tekevät töitä, niin "ahdistunut keskusta" on valmis antamaan heille mahdollisuuden.

5.  Älä toista vastapuolen tarinaa. Kansainväliset tekevät tämän virheen Trumpin kohdalla. Kun hän väitti , että muslimipakolaisille olivat terroristit, niin kansainväliset huusivat kuorossa, että muslimipakolaisille eivät ole terroristeja. Katastrofaalinen virhe; olisi pitänyt hyökätä omilla argumenteilla eikä puolustaa.

6.  Vältä "he ja me" asetelmaa. Kansallismieliset puhuvat heistä tai jopa niistä  tarkoittaen maahanmuuttajia tai muslimeja. Kansainvälisetkin toistavat vahingossa ristiriidan; esimerkiksi lause: "Maahan muuttaneet lääkärit ovat hyviä "

7.  Näytä, älä kerro. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuollut Syyrian taaperon valokuva käänsi Euroopan maahanmuuttokeskustelun suunnan.

8.  Älä nimitteli rasisteiksi. Kun kansallismieliset sanovat, "En ole rasisti, he ovat yleensä vilpittömiä, sanoo brittiläinen tulevaisuustutkija. Jos moittii heitä rasismista, vahvistaa se epäilyjä, että heidän näkemyksiään ei oteta vakavasti, ja että tarkoitus on vain tukahduttaa keskustelu.

9.  Älä ole tylsä. Kumpaa te mieluummin seuraatte, Trumpi vai Clintonia?

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!