Kynitty kotka

LucekatastrofinvC3A4lttC3A4minen20131014.JPG

Taas kerran historiallista havinaa  - vai onko jo kysymys sulattomuuden rahinasta .

USA:n velka- ja hallintokriisi paljastaa monia näkökulmia, jotka eivät ehkä ole yllättäviä, mutta joihin kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraavista  syistä:

Ensimmäinen on se, että voisiko supervalta kaatua omiin sisäisiin ongelmiinsa kuten Neuvostoliitolle kävi ja mihin alla olevassa referaatissa välillisesti Napoleonin avulla viitaten. Monet sanovat ja perustavat väitteensä kokemukseen, että USA on joustava ja mukautuva ja että kyllä se siitä. Niin se varmaan on.

Toinen näkökulma on se, että onko mahdollista, että tämä liberalistinen talousoppi olisi ajautumassa tältä erää naftaliiniin. Republikaanien heikot tulokset ja mielipidemittauksissa viittaavat siihen, että ehkä sittenkin – vaikka en tästä ole olenkaan varma – pientä toivoa on commonsensen eli tavallisen kansalaisen ajattelun heräämisestä ymmärtämään, että rikkaiden rikastuminen ei ole luonnonlaki.

Ja vielä yksi juttu eli ulkoistaminen, jonka perään meilläkin hailakillaan, on helppo tehdä, mutta vaikea purkaa. Se vähän niin kuin nippuside hyvä yhteen kohtaan ja kertaalleen käytettynä, mutta siellä missä tarvitaan uudelleen arviointi ja asettamista, se on sopimaton. Tämä on hyvä muistaa. Ja sanonkin, että juuri tästä on kysymys esimerkiksi jätehuollossa puhumattakaan hyvinvointipalveluista. Halpa ja hyvä muuttuu nopeasti kalliiksi ja huonoksi ja sitten se on myöhäistä.
Mutta lukekaa alla oleva referaatti Edward Lucen kirjoituksesta FT:ssä 13.10.2013 kynitystä kotkasta ja miettikää.

  • Liittohallitus työllistää tällä hetkellä noin 2 miljoonaa virkamiestä – sama kuin 1950-luvulla siiloin, kun Amerikan väestö oli alle puolet nykyväestöstä. Se on pitkään ollut vain puolivirallinen katto. Republikaanien ja demokraattisen hallinnot ovat kiertää sitä käyttäen alihankkijoita, kuten esimerkiksi yritystä, joka työllisti Edward Snowden. Suurin osa ulkoistammisista on suunnattu puolustus- ja tiedustelu toimintoihin. Washington säästäisi paljon rahaa, jos se ottaisi työt talon sisälle.. Mutta julkisia palveluja tarjoavat yritykset ovat poikkeuksellisen anteliaita kampanjatuenantajien
  • Mutta suurin osa haitoista syntyy hallituksen toimintojen alasajosta . Napoleon sanoi aikoinaan, että ei saa koskaan keskeyttää vihollisen, kun hän on tuhoamassa itseään.. On mahdollista, republikaanit romahtaa osapuolena jättäen  tilaa Obamalle  saada läpi agendaansa.. Mutta se on epätodennäköistä. Se ei saisi estää häntä tekemästä tehokkaampaa liittovaltion hallintoa. Tällä alueella on kolme tärkeää kohdetta:

    Ensinnäkin Yhdysvaltain työmarkkinoilla etsivät  epätoivoisesti paremman koulutettua työvoimaa aikana, jolloin tekniikka näyttää voittavan kilpajuoksun koulutusta vastaan . Se on hitaasti johtamassa Yhdysvallat kansallisen hätätilaan. 1950-Luvulla Washington kasvatti koulutusmenoja vastauksena Yhdysvaltojen vaatimukseen menestyä kilpailussa Neuvostoliiton kanssa. Se onnistui yli odotusten. Viime viikolla ilmestyneen OECD: n raportin mukaan rikkaiden maiden klubin joukossa USA:n  vanhin sukupolvi – välillä 55 ja 64 – Yhdysvaltain työmarkkinoilla on myös sen taitavin matematiikkansa ja lukutaidossa. Kaiken kaikkiaan US sijoittui kehittyneiden maiden keskiarvoa alemmalle tasolle  sen työvoiman taitojen osalta.. Mutta se oli ainutlaatuinen, että  paremmin koulutetut löytyvät ikääntyvästä työvoimasta. Kaikkialla muualla nuoret ovat saaneet paremmat taidot. Mikään indikaattori paremmin perustele Amerikan työllisyyskysymykseen kiireellisyyttä. Yhdysvaltojen maahanmuutto uudistus ei etene – taas yksi talouskriisin uhri – kotouttamiskoulutus on kaikkein kriittisin asia..
  • Toiseksi muut maat ottavat ovat nopeasti kiinni Amerikkaa tutkimus- ja kehitys budjeteillaan Yhdysvaltojen käyttää vielä muita maita enemmän. Mutta yhä suurempi käytetään kehitykseen eikä tutkimukseen. Vuonna 2000 Kiinan R&D menoja oli alle 10 osa Yhdysvaltojen vastaavasta. Nyt vastaava luku on noin kaksi kolmasosaa. Lisäksi Kiinan kaltaisten maiden on nähtävä vaivaa pitää tutkijat käytössään.. Kahden viime viikon aikana useimmat työntekijät National Institutes of Health:ssä ja Center for Disease Control:ssa on arvioitu tarpeettomiksi . Kuten kollegani Stephanie Kirchgaessner ilmoitti viime viikolla, on NIH talousarvio pienentynyt 11 prosenttia reaalisesti viime vuosikymmenen aikana. Viime viikolla kolme NIH tutkijat voitti Nobelin lääketieteen palkinnon. Jo ennen alasajoa "jännitystä tutkimus" oli laskussa, sanoo Andrew Rothman, yksi voittajista. NIH R&D budjetti on asetettu jälleen leikkauskohteeksi tänä vuonna
  • Lopuksi Washington epävarmuus on poistettava, että yksityissektorin investointien paikalleen hyytyminen saadaan virkoamaan. Luottamuksen puuttuessa yritykset eivät rohkene markkinoida tuotteitaan, eivät myöskään ole valmiita lisäämään menojaan. Sen sijaan edistää sijoituksia Washington asettaa. Yhdysvaltojen infrastruktuuribudjetin jatkuva pienentäminen on niin huonosti ajoitettu kuin koulutus- ja innovaatiomenojen  leikkauksetkin. Yhdysvaltain hallituksen strategiaa vaaditaan nostamaan samaan aikaan kun tarjonta on putoamassa.
  • USA on kourissa käänteentekevää taistelu hallituksen legitimiteetistä. Viimeisenä tätä koko järjestelmä yritti pitää otteessaan demokraattihallitus hallitus vuonna 1860. Tämä johti veriseen sisällissotaan, joka tasoitti tietä modernille  liittohallitukselle. Etelän taistelee edelleen sen tiettyjä vaikutuksia vastaan. Ei luultavasti ole sattumaa uusin kärjistyminen tapahtuu a Amerikan ensimmäinen mustan presidentin vallassa ollessa. Osittain tämän vuoksi herra Obama on tietenkin jättämässä hallituksen heikommassa kunnossa kuin se oli hänen valtaan tullessa . Tällaiseen perinnön jättämiseen hän ei ole pyrkinyt . Maksukyvyttömyyden torjunta ei riitä . Barack Obaman olisi tässä casessa tehtävä se, mikä oleellisinta.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!