Kyll maiss viissai olla...

Meripelstajat50vLindgrenit20150522.jpg

”Kyll maiss viissai olla, ku merell vahink sattu", oli Naantalin Meripelastusseuran vuoden 1965 iskulausekilpailun voittanut kansantieto.

Tämä ja Naantalin Meripelastajien historian muita saloja löytyy Anne Pentin tarinahistoriasta. Hieno homma, että näitä kansien väliin pantuja nykyhistorian kirjoja syntyy, varsinkin kun samaan aikaan kaupunki ei kykene tekemään päätöstä omasta historiansa kirjoittamaisesta.

Meripelastuksen historia kertoo itse asian lisäksi paljon sataman ja teollisuuden yhteistyöstä. Seuran puheen johtajan aloitti Toivo Saarni ja johtohenkilöistä monet ovat teollisuustaustaisia: Aulis Törnblom ja Timo Tunturi Neste, Kalevi Malmberg, IVO, Kalervo Paakala, Juuso. Sataman vetureita ovat olleet Antti Merilahti, Heikki Urponen ja Kari Laaksonen. Teuvo Lehmusto oli venepoliisi. Torsti Tuominen, Sakari Laine, Kari Airola ja Kalle Hartikainen ovat harrastus pohjalta nousseita. Hieno suoritus erityisesti Kalleta joka kahteen otteeseen hoitanut hommaa.
Kirja alkaa veteraani Reino Penttisen kyydissä olleen lokikirjamerkinnällä HYVÄ LAIVA TÄMÄ ON. Se oli fiksu oivallus!
Ettei menisi pelkäksi kirjan kehuksi , niin ainakin itse olisin toivonut että kirjassa olisi voinut olla muutama sivu dataa ja grafiikkaa.

 50-vuotisjuhla oli hyviä puheita ja palkitsemista


Perheharrastushan tämä näyttää olevan ja niinpä nytkin korkeimman kunniamerkin sai Hartikaisen Kallen isä Heikki ja pienet ansiomerkit tulivat Heikki ja Matti Esa Lindgrenin pojille. Se on hieno osoitus vapaaehtoistyön arvostuksesta ja merkityksestä.

”Pelastettavien puolesta” puhunut Naantalin NPS:n kommodori Janne Laine oli laskenut, että uuden Lähi Tapiola veneen miehistön kustannukset julkiselle vallalle olisivat 750 000 euroa vuodessa. Parikymmentä kipparia miehistöineen viettävät kauniita kesäiltoja ja syksyn myrskyjä valmiudessa.

Suomen meripelastajien hallituksen puheenjohta Juha Toivola  kuvaili toiminnan ulottuvuuksi ja toivotti armorikasta juhlaa!:
Toiminnanjohtaja - entinen hiihtopomo - Jari Piirainen sanoi, että yllättävän paljon samanlaista on kilpaurheilussa ja vapaaehtoisessa harrastustoiminnassa; kilvoittelua hyvässä tarkoituksessa.
Hän  kertoi , että meripelastuspalvelujen valmiustuntimäärä on lähes miljoona tuntia ja kustannus palkkoina olisi 25 miljoonaa euroa kun RAY:n avustus ja muut valtion suunnalta tuleva tuet ovat 2,25 miljoona euroa, niin hyötysuhde on korkea.

Naantaliin Työväenyhdistys  onnittelee ja  lisäksi  esittää ensi maanantaina kokoontuvalle NTYS:lle pienen avustuksen myöntämisestä seuralle.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!