Käykö Naantalin hiekkalaatikko pieneksi

KaupunginhallitusC385olannissa20170918.JPG

Koulut alkavat kunnallispolitiikassa

Kunnallishallinnossa uuden hallinnon käynnistymien on nykyisin syksyistä puuhaa koulujen malliin. Vertaus on silläkin tavalla hyvä, että puuhaa ovat aloittamassa niin konkarit kuin ekakertalaiset. Kaupungin virkamieskunta opastaa ja koulutta. Omat aapisetkin on kunnallishallinnosta painettu ja jaettu. Uutta innostusta on ilmoilla.

Niin kuin koulussakin on luottamushenkilöhallinnossa jännittävintä uusien kasvojen tapaaminen. Ennakkoluulot ovat tietenkin vahvat, sillä alkututtavuus perustuu useasti julkisuudesta välittyneeseen vaalikamppailuun, josta helposti syntyy epäilyksiä ja ennakkoluuloja. Ensiarviot ovat, että henkilökohtaisessa tapaamisessa on hyvät mahdollisuudet yllättyä positiivisesti.
Politiikkaan mukaan tulleet ovat sen sortinuskovaisia, että useiden kohdalla uskon määritelmän yksi ulottuvuus sattuu eli vallalla on luja luottamus siihen mitä toivotaan; siltä pohjalta ponnistetaan. Realismi ei aluksi ole rajoittimena eikä kokemuksen -tuo on jo kuultu- haittaa. Kyynisyyden vaara on myöhempien aikojen murheita.

Monimutkaistuvaa

Oheisen kuvan kelottunut käkkärämänty on kaupunginhallituksen seminaarimatkan Havsviddenin maastosta. seminaarireissusta ei  erityisen mainittavaa.Pohdiskelu porukalla on hyödyllistä. Myyvien juttujen kertominen aiheiden vähäisyydestä johtuen vaatisi some-henkistä mielikuvitusta. Huumoria näyttää irtoava tilannekohtaisesti ihan kohtuudella – eikä laatukaan ole heikkoa. Mutta kirjoitettuna ne helposti lässähtävät:

Kimmo Aho: Vilhelmillä on kaksi pelkoa, nimittäin muuttoaalto ja Touko Aalto

Kokemani perusteella sanosin, että kyllä se siitä,  paitsi että...

Naantalin kaupunginhallituksen pöytäkunnassa tulee jatkossa olemaan yleispolitiikka enemmän esillä, sillä  samassa porukassa on ainakin kaksi varteenotettavaa aktiivista kansanedustajaehdokasta. Kaksi nokkelaa nuorta miestä Vilhelm Junnila, ps ja Toni Forsblom, kok. 
Vilhelmillä on jo varakansanedustajan paikka plakkarissa ja menestys perushalla-aholaisena  Persujen puheenjohtajan tekemisessä on merkittävä ansio.
Toni toimii toisin: Hän on urheiluharrastusten ja yrittämisen asioilla tututuksi tullut laajempien piirien tuntema mukava kaveri ei varmankaan kovin ideologinen vaan pikemmin joustava.
Vaikka veljet eivät he ihan samoissa vesissä kalastakaan, niin kateuden sekaista jännitettä on vaikea välttää.
Eikä tässä kaikki. Voi hyvin käydä niin, että vihreiden vetovoimainen kärkinimi Mirva Maine vedetään monipuolistamaan vihreiden Turun ulkopuolista tarjontaa. Hän tuonee taistelevien konservatiivikukkojen tantereelle vähän liberaalimpaa ja feministisempää väriä.
Keskusta puolueessakin on sellaista virinää, että on hyvinkin  mahdollista, että naantalilainen naisfiguuri nähdään ehdokasgalleriassa.
Eikä pidä unohtaa, että meillä on kaupounginjohtajamme on istunut  Keksustan puoluehallituksessa.
Tommy Bjökskog, kd on saanut pienen maallisen ylösnousemuksen aikaan kristillisten joukossa, joten hänen on vaikea välttää eduskuntaehdokkuutta.
Vasemmistoliitostakin on ollut ehdokas Naantalista - viimeksi Kaisa Vallavuori.
Sosialidemokraattien asetelma ovat auki, Ilkka Kantolan liikkeitä seurataan.

  Maakuntavaalitkin tulossa.

Tasavallan eriskummallinen enemmistöhallitus  yrittää runnata  niitä  jo syksyyn 2018.
Jan Lindström,kok tunnetaan kovaotteisena Kokoomus-Keskusta  enemmistöryhmän johtajana, jolla ambitiota riittää. Maakuntavaalit taitavat olla  hänen suunnitelmissaan.
Tietenkin kaikilta muiltakin tulee ehdokkaita samaan lähtöön. Useimmat ovat kunnallispolitiikasta tuttuja.

Tosin Naantalin SDP tarjoaa  asiantuntevia sosiaali- ja terveysasioiden erityisosaajia ehdokkaiksi keskeisten kunnalliskuvioiden ulkopuolelta.

Asetelma kokonaisuudessaan on nykyilmaisua käyttäen poikkeuksellisen mielenkiintoinen ja haastava.

Naantalin aikaisemmin hyvin sisäänpäin lämpenevästä hiekkalaatikosta
on tulossa ylös- ja ulospäin   pyrkivien temmellyskenttä,
Pelkona on, että entistä enemmän mietitään miltä näyttää, ja vähemmän  mitä se on.

MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!