Köyhä saksalainen ja varakas espanjalainen !!

Euroallueenvarallisuus20130411.JPG

Viime viikolla EKP julkisti euroalueen väestön varallisuusarvioita. Hesari julkisti 11.4.2013 paljon puhuvat diagrammit.
Ne hämmästyttivät ja saivat meidän pohjoisten alueiden ihmisten adrenaliinit virtaamaan. Saksassa tämä tilasto sai uudelle Vaihtoehto Saksalle puolueelle  nostetta, ja kyllä tästä täälläkin Suomessakin tullaan puhumaan vielä moneen kertaa, ihan syystä.

Tälle käsittämättömyydelle ei nopeasti löytynyt hyvää selitystä. Painovirheestä eikä laskukömmähdyksestä ole kuitenkaan kysymys.


Wolfgang Münchau on tänään  FT:sä pyrkinyt selvittämään tätä euron monien arvojen selitystä ja siitä johtuvia seurauksia.
Tekninen selitys on, että tilastoissa verrataan mediaani varakasta eli henkilöä, jonka ala ja yläpuolella on yhtä suuri osa väestöstä. Jos käytettäisiin keskiarvoa supistuisi hänen mukaansa ero, sillä ensinnäkin Saksassa on enemmän hyvin rikkaita ja toiseksi saksalaisten asuntojen omistus on alhaisempaa vain 50 prosenttia kansasta omistaa asuntoja, joten mediaani saksalainen omistaa asunnon harvemmin kuin eteläeurooppalaiset. Hän arvelee myös, että esimerkiksi Espanjan kiinteistöjen arvot ovat jääneet kiinteistökuplan seurauksena reaaliarvoa korkeammalle.

Münchau näkee , että todellisuudessa saksalaiset eivät ole eteläeurooppalaisia vähemmän varakkaita ja siksi eurovaluutassa on vikaa, ja että näin ei voi olla kauan aikaa ja että tämä voi ratketa joko siten, että joku eroaa eurosta tai luodaan jokin uusi valuutta.

Hän muistuttaa myös siitä, että Saksassa kaikki taksista ja ravintolapalveluista lähtien ovat halvempia kuin Ranskassa ja Espanjassa. Hänen johtopäätös on, että sisämarkkinoilla rajat ovat edelleen esteenä.

Hänen johtopäätöksensä on siis, että Saksan ja Espanjan euron arvot eivät todellisuudessa ole samat. EKP tämän viran puolesta kieltää, mutta niin se on käytännön tiedon perusteella on.Saksan euron arvo on selvästi Kyproksen arvoa korkeampi.

Tämä asetelma on huono eikä paranna euron näkymiä. Nyt tarvitaan syventäviä selvityksiä ja ennen muuta selviä sääntöjä siitä, että sijoittajien lisäksi myös sittenkin muitakin esimerkiksi keinoja tarvitaan, kuten Kyproksen esimerkki kertoo. Ja se taas on vaikea juttu, koska on selvää, että likvidi rahaa pakenee etelästä ja se entisestään pahentaa vaikeuksissa olevien maiden tilannetta.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!