Kvasitietoa kuntaliitoksista; parempi luottaa  pikkukaupunkilaisjärkeen.

KuntaliitostenkehittC3A4minen20131011.JPG

Olisi kiinnostavaa ja tärkeää tietää, että tiedetäänkö todellakin jotain itse asiasta eli kuntaliitosten vaikutuksista yleisesti. Oma käsityshän meillä liitoskuntana on olemassa:  Organisatorisesti ja kuntalaisten kannalta on mennyt mukavasti, mutta talouden säästöistä ei ole tietoa, päinvastoin. Ennakkoarviot veronkorotuksesta liikkuivat kolmannesprosenttiyksikön luokassa, nyt ollaan pari yksikössä eli kuusinkertaisessa tasossa  eikä vieläkään ole varmuutta tason riittävyydestä.

Tänään tuli tieto, että nyt on tietoa. Kaupunkiliiton toimesta mainostettiin, että on ilmestynyt julkaisu, jonka tekijöinä ovat  Koski Arto, Kyösti Anni, Halonen Jaana ja nimenä Kuntaliitokset suurennuslasin alla. KL:n sivut esittelevät aikkansaannosta lupaavasti:

  • Havaintoja ja päätelmiä 2000-luvun kuntaliitosdokumenteista.
    Julkaisu liittyy Suomen Kuntaliitossa marraskuussa 2012 käynnistettyyn META-tutkimusprojektiin, jossa analysoidaan 2000-luvun kuntaliitosdokumentteja. Näitä ovat kuntajakolait, esiselvitykset, varsinaiset kuntajakoselvitykset, yhdistymissopimukset, reaaliaikaiset arvioinnit ja kuntaliitostutkimukset. Julkaisussa kuvataan toteutuneita kuntaliitoksia ja esitetään joitakin keskeisiä havaintoja ja johtopäätöksiä

Suurella innostuksella aloin selata 24 sivuista raporttia toiveena, että vihdoinkin olisi jotain tutkittua tietoa. Mutta mitä vielä. Sanahelinää. "Kuntaliitosten haitat näkyvät ensin ja hyödyt tulevat vasta myöhemmin. Ja että se riippuu toteutuksesta, miten onnistutaan jne. Niin ja sitten se, että miten erottaa muut tekijät liitoksen vaikutuksista." Ikuista toisaalta ja toisaalta selitystä.

Lopuksi sitten tultiin siihen , missä me kaikki olaan hyviä ainakin olevinamme eli miten kehittää prosessia. Kts. kuvaa.
Prosessi on tärkeintä, kun  kuntaliitosuskovaisten tarinoita kuuntelee. Ja siinä se sitten on.
Tässä asiassa ei kannata uskoa, että jossakin oli kätkettynä jokin viisaus. Parasta uskoa vain pikkukaupunkilaisjärkeen!

Koko jutun voi, jos aikaa on, lukea tästä.
http://shop.kunnat.net/download.php?filename=uploads/kuntaliitokset_suurennuslasin_alla_ebook.pdf

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!