Kuvaavaa moninaamaisuutta

PnakinjaNordea20131204.PNG

 • Nordealla on kaksi kertaa enemmän pääomia kuin vuonna 2007. Lisäksi Nordea luo koko ajan uutta pääomaa muun muassa siksi, että pankki lainaa enemmän kotitalouksille.
 • Näin perustelee Nordean hallituksen puheenjohtajaBjörn WahlroosNordean johdon lupaamaa entistä anteliaampaa osinkopolitiikkaa
  "Meidän on pakko ryhtyä jakamaan ainakin puolet siitä pääomasta, jotta välttyisimme yksinkertaisesti uimasta pääomissa", Wahlroos selittiSvenska Dagbladet-lehden mukaan eräässä pankkiseminaarissa Tukholmassa tiistaina.
  Ruotsin finanssivalvonnan FI:n pääjohtajaMartin Anderssonkommentoi lehden mukaan Wahlroosin lausahdusta toteamalla, että "pankeilla on paljon pääomia, mutta niiden marginaalit vaadittavien puskurien jälkeen eivät ole erityisen fantastisia".
  Pankkien pitäisi Anderssonin mukaan olla varovaisia osinkojen jaossa.
  "On tärkeätä, että pankit ymmärtävät sen, mitä en usko, että ne täysin ovat tehneet."

  Kauppalehti 4.12.2013.

Oheinen kuvakaappaus on Kauppalehden sivuilla olleista peräkkäisistä uutisita.

Suomen Finanssivalvonta näkee siis murheita pankkien pärjäämisessä. Ja Nalle kylpee rahassa.
Eikä tämä ole jutun ydin, vaan se on siinnä, että kaiken kurjuuden keskellä rahaoituskriisin vallitessa pankin ja niiden omistajat täyttävät taskujaan. Pääomat ovat kaksinkertaistuneet! Tätä on mahdotonta hyväksyä. Tämä on pilkantekoa.

Talouspolitiikkaa ei ole kristillistä rakakutta, että kaiken sen pitäisi kestää ja kaiken sen tulisi unohtaa. Järjestystä on saatava.
Isänmaan asia on taas esillä Itsenäisyyspäivänä. Enpä usko, että edes synkimmät porvarit ovat koskaan voineet ajatella, että isänmaata jaetaan niin, että rahat menevät muutamalal prosentille ja tunnelma jää 90 prosentin osaksi. Sellaine isänmaa ei ole yhteinen.

Nordean ennusteet vaativat julkisia toimia, tietenkin, omat rahat eivät muille kuulu.

 • Nordea julkaisi tänään talousennusteen, jossa se vetää takaisin vielä syksyllä ennustamansa näkemyksen talouden positiivisesta pohjavireestä. Tuolloin pankki uskoi viennin imun tarttuvan myös Suomeen ja kotimaan talouden kasvavan ensi vuonna 1,5%. Siis melko niukasti.
  Synkkää tulossa
  Tänään kuultiin vielä niukempi näkemys siitä, mitä taloudessa ensi vuonna tapahtuu. Pankki odottaa 0,8 prosentin talouskasvua vuodelle 2014. Synkkää siis. Suomi ei pääse muun maailman imuun. Heikko kasvu tarkoittaa heikkenevää kansantaloutta.

  Yle 1.12.2013

Nordea kuvaa kansantaloutta uhanalaiseksi laivaksi ja näkee vaarallaisia ammuksia tulevan neljältä suunnalta.

 • Ensimmäinen ammus tulee Euroopasta, Toinen ammus Venäjältä, Kolmas ammus tulee sisältä päin, Neljäs ammus Neljäs ammus on oikeastaan ammuksen puute.
 • Auta meitä EKP

 • Mutta hätä ei ole tämännäköinen. Pelastava ritari voi ratsastaa paikalle Euroopan keskuspankin haarniskassa. EKP voi auttaa Suomea kaikissa sen murheissa. Ja avain on Euroopan ikioman valuutan arvo.
  Nordean mukaan euron kurssi on saatava alas, jotta eurooppalaisten ja tuotteiden ostohaluille saadaan uutta pontta ja kaupankäynti vauhtiin.
  Näin Suomen suora kaupankäynti euroalueen ulkopuolelle saattaa kiihtyä ja toisaalta investointihalut Euroopan sisäpuolella kasvavat.
 • EKP:llä keinoja niukasti
 • EKP: tarvitsee vain lisätä rahan määrää markkinoilla. Tosin keskuspankin keinovalikoima on rajallinen.EKP:lta odotetaankin vähintään keskuspankkikoron painamista negatiiviseksi, jotta raha pysyisi liikkeessä ja investoinneissa eikä makaisi tileillä. Negatiivisen koron vaikutukset tosin jäänevät rajallisiksi.
  EKP:ltä odotetaan myös jonkinasteista uutta, ehkä aiempaa tarkemmin säänneltyä LTRO-ohjelmaa, jolla yritysten rahoitus turvattaisiin sillä, että pankit saavat keskuspankilta halpaa, useamman vuoden lainaa jaettavaksi yrityksille investointeihin.
  Kolmas asia, jota myös ”Nordean suhdannenikkarit” EKP:ltä haluaisivat, on Yhdysvaltain ja Japanin keskuspankkien harjoittaman keskuspankkipolitiikan tapainen kvantitatiivinen elvyttäminen. Eli ns. rahan painaminen. Siihen tosin EKP:n ohjekirja ei tällä hetkellä taivu.
Tällä samalla asialla on Nalle Wahlrooskin ollut eikä ihan peruustettomasti. Jospa he voisivat sanoa, että tämä on yhteinen intressimme ja että hyväksymme, että pääomatuloja nostavat osallistuvat talkoisiin maksamalla veroja niin, että valtiolle tulee ammuuksia ja että tuo EKP:n kevennystoimet perustellaan kuten USA:ssa työttömyyslukujen korkealla tasolla.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!