Kuuma linja kulkee Kultarannan kautta

EuroopanjaVenC3A4jC3A4nrajaFT20150630.JPG

Naantalin Kultaranta oli lempeä tausta ja viheriöillä liikkuvat hanhet vähäinen ongelma, kun preisidentti Vladimir Putin yhdessä meidän Sauli Niinistön kanssa astelivat auringosta parrasvaloihin.

Tilaisuutta on kommentoitu varovaisin sanakääntein. Tässä on sellaista hienotunteisuutta, josta ei varmaan ole haittaa. Jotkut kommentaattorit puhuvat kehonkielen viesteistä. Monet yrittävät arvella eri osapuolten motiiveja. Selvää jännitystä on ilmassa. Pieni edistys on hyvästä, oli loppuarvio.

Presidentti Sauli Niinistö teki sen minkä aikamies vain voi. Eikö Suomen selän takana huutelevia ruotsalaisia jo hävetä, pitäisi ainakin.

Suomalaisten valtava enemmistö piti Putinin vierailu hyvin kannatettavana. Sen sijaan Venäjä sinänsä aiheuttaa pelkoa ja huolta paljon suuremmassa määrin. Suomalaiset ovat menneet kuninkaisiin ja lähettäneet vetoomuksia keisarille. Sellaisen yhteyden asenteista voi nykyasetelmasta löytää.

Tiedämme, että Venäjällä johtajalla on sanan valtaa. Todistetusti Vladimir Putin sitä myös käyttää. Meille on kerrottu , että hän historiaa tutkivana on kiinnostunut keisareista. Toivotaan, että hän seuraisi Aleksanteri I jälkiä; ei tietenkään Suomen valloituksen vaan viisaan suhtautumisen osalta.

Jännitys on kiristynyt Euroopassa Venäjän aseellisen voiman lisääntymisen ja sen käytön johdosta. Eurooppa on heikkouden tilassa – pääosin omasta päättämättömyydestä johtuen. Eurooppa on myös jakaantunut. On kovia etulinjan maita ja niiden tukijoita ja sitten on maltillisempia voimia kuten Saksa ja Pohjoismaista ainakin Ruotsi ja Suomi.

FT:ssä oli pitkä juttu siitä, että sotapeleja puolin ja tosin harjoitellaan rajoilla melkoisella uholla. Kartta kertoo pitkästä yhteisestä rajasta. Pelottava tarina. Naton huippukokous on Varsovassa vanhoilla taistelutantereilla. Maailma toivoo, että siellä oltaisiin yhtenäisiä viisaasti. Sauli Niinistön kuulumisia kannattaisi kuunnella.
Naton pääsihteerin lausumat FT:ssä 30.6.2016 eivät olleet kovin toiveikkaat:

"Se on sekä Naton ja Venäjän etujen mukaista välttää jännityksen lisääntymistä ja laajenemista ja vaikeuttaa Euroopan turvallisuushaastetta " Jens Stoltenberg lisää. Ainakin, vanha viestintäkanavia ja toimintamalleja kylmän sodan ajalta täytyy elvyttää, hän muistuttaa "Juuri nyt virhearvioinneista... väärinkäsityksiä voi synnyttää todella vaarallisia tilanteita." FT 30.6.2016.

Vanhan uskomuksen mukaan Kremlistä Washingtoniin kulki Naantalin kautta, nyt se kulkee Kultarannasta Varsovaan.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!