Kurjuuden kauppiaat

Göran Honga,  Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja puhui selvitysryhmän puolesta Old Millissä Turussa Varsinais-Suomen kuntien edustajille. Tietenkin hän välitti ministeriön perusteluja, mutta sitten hän – tosin omin sanoin kertoi mielipiteensä:
 
Kysymys  on kurjuuden jakamisesta; Uusia resursseja ei ole luvassa ja epätasa-arvoisuuden poistaminen tarkoittaa, että ne, joilla asiat ovat hyvin, joutuvat antamaan huonommassa asemassa olevien hyväksi.
Rehellistä puhetta ja nyt arvaankin, että totuuden puhuja ei yösijaa saa.

Kyllä tästä kaikesta kuulemisesta sellainen epätodellinen olo. Voiko joku järjissään oleva  tällaista todella yrittää?

Mutta nyt siihen sisältöön ja vaihtoehtoihin oikein suurella pensselillä:

Sote-alueen 50.000 -100.000 asukasta tarkoittaa, että , jos uudistus toteutettaisiin, Varsinais-Suomessa olisi ehkä neljä sote-aluetta: Turku, Turku itäinen Turku Pohjoinen, Turku Läntinen ja Salo. Tai toinen vaihtoehto olisi kaksi Turku ja Salo. Muistettakoon, että TEHY on lausunnossaan ollut sitä mieltä, että sote-alueessa pitäisi olla mieluummin 300.000 asukasta eli  Varsinais-Suomi vain kokonaisuudessaan olisi riittävä.
 
Mutta sellainenhan on jo olemassa ja sen nimi on Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri  uudelta nimeltään siis Varsinais-Suomen Sosiaaliterveyspiirin kuntaliitto.

Erikoissairaanhoitoon se on sopiva, se toimii, vaikka kalliiksi haukutaan, mutta olisiko sairaanhoitopiiri sopiva hoitamaan paikallisia terveyskeskuksia, vanhainkoteja, toimeentulotukihakemuksia, lasten huostaanottoja jne..
Ei tietenkään ja siksi olikin hyvä kuulla sairaanhoitopiirin johtajan O-P Lehtosen  alustus, joka päätyi siihen, että erikoissairaanhoito keskittyy kokemuksen ja tutkimusten mukaisesti.

Ari Korhonen piti selvän alustuksen aiheesta ja muistutti , että on monia muitakin rajapintoja ja on myös kunnallishallinnon vahva  lähidemokratia, jonka tärkeisiin tehtäviin kuuluvat sosiaali- ja terveyspuolen asukkaille tärkeitä asioita.

Aleksi Randellkaan ei osoittanut erityistä innostusta sote-kaavailuihin. Hän näytti pitävän kuntarakennekysymystä ratkaisua ensisijaisena.

Tässä haiskahtaa totalitaarisuuden pimeän puolen harjoittamaa tiedonvälitys.  Puhutaan hyvistä tavoitteista ja sitten esitetään muutoksia perustelematta. Toistamalla ja toistamalla halutaan omat mielivaltaiset halut muuttaa totuudeksi.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!