Kultarantakeskustelut Naantalissa

Kultarantakeskustelut2014.jpg

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivotti vieraansa Naantalin aurinkoon. Hän lopetti avauspuheenvuoronsa toivovansa, että kun Naantalissa ollaan, niin toivoi, että loputkin Unikeot heräävät.
Tulla paikalla liikuttaessa oli tietenkin ilo kuulla, että Naantali tuossa pienen pienessä sivuroolissa sai mainemainintoja. Ja loppupuheenvuorossaan presidentti lupaili, että ensi vuonnakin voidaan keskusteluja odottaa.
Lehdistö oli vahvasti paikalla ja televisio lähetti suorana keskustelun Karhun heräämisestä. Se oli vastapainoa TV:ssä olleeseen Venäjä iltaan, jossa metelöitiin niin, että asiat unohtuivat. Nyt tuo asia korjattiin ja monipuolisempaa näkemystarjontaa saatiin.
Johtopäätökseni oli, että pidättyväisyyden padot ovat murtuneet ja Nato-asiassa ollaan aika innostuneita, kirjailijoista muutamiin seniorivaikuttajiin. Kun en ole ollut intohimoine Nato-vastustaja, niin on sanottava, että kyllä Sauli Niinistön näkemys selvittää kumppanuuden mahdollisuudet ja eurooppalaisen puolustuksen asioita, tuntuu sopivalta vaihtoehdolta.
Merkille pantavaa oli, että Sauli Niinistö oli Mauno Koiviston linjoilla EU:n merkityksestä. Hän uskoi, että EU:n jäsenyys antaa turvatakuita tavallaan.
Keskustelu oli monipuolista, mutta kukaan ei kysellyt sen perään, että miten nykytilanteeseen sopi se, ettei presidentti osallistu Eurooppa Neuvoston kokouksiin, jossa esimerkiksi päätetään Venäjään kohdistuvista toimista.

Aikoinaan Matti Vanhasen tiukka linjaus, että vain pääministeri osallistuu neuvoston kokouksiin, ei taida olla sittenkään loppuun asti harkittu. Se meni läpi, kun kohteena oli Tarja Halonen, joka veti vaan purut nenäänsä ja vaikeni. Tästä asiasta ei puhuttu nytkään. Tuokin kissa pitäisi nostaa pöydälle ja miettiä uusiksi.

Kun seminaarissa kyseltiin vaikuttajien lupauksia siitä, mitä lupaavat tehdä kansalaisten luottamuksen palauttamiseksi, saatiin monenlaisia lupauksia. Sutkauksistaan tunnettu Raimo Sailas viittasi aikaisemmin paneelissa lainattuun presidentti James Madisonin (1751-1836) viisauteen “Ajatus siitä, että mikään hallinto takaisi vapauden tai onnen ilman ihmisten omaa hyveellisyyttä, on täyttä satuilua,” ja lupasi keskittyä hyveellisyyteen.

  • ”Meidän suomalaisten turvallisuus on aika lailla kiinni siitä, miten toisen suomalaisen turvallisuus, elämän turvallisuus on taattu”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Kultaranta-keskustelujen päätösistunnossa maanantaina 9. kesäkuuta. ”Meidän pitäisi taata se, että mahdollisimman harva suomalainen on peruspettynyt olemiseensa suomalaisena”.
  • Presidentti Niinistö näki ”Nato-puheiden ja Venäjä-puheiden” lisäksi turvallisuusyhteyteen liittyvän olennaisesti elämän turvallisuuden. ”Ja sitä kautta päästään edelleen talouteen. Eihän taloudenkaan tehtävä ole mitään muuta kuin turvata ihmisille elämä”, presidentti sanoi. Lainaus TP:n sivuilta

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!