Kortti tuo ja vie, mutta onko maatalous onnenkauppaa?

MaatalouseurotkotiinA20170324.jpg

Maatalous on nostalgiaa ja ympäristönautintoja tarjoava elinkeino,jossa kova teknologia valtaa alaa.


Kun menemme Sulkavan mökille sodan jälkeen raivattujen ja nyttemmin  metsittyneiden peltojen läpi, näemme silmissämme nuorena miehenä vaivoihinsa menehtyneen karjalaismiehen,Lassin istumassa siirtolaistilan rapuilla. Sisällä tuntuu.
Tai kun kuljemme Luonnonmaan Haijaisista Viialaan Impivaaran kautta näemme  niin kutsutun  Mikon pellon, joka luo avaruutta ja nautimme mieltä nostattavasta kulttuurimaisemasta. Olo on hyvä.

Pelto sai haukkumanimen silloin kun kampanjoin eduskuntaan ”Kallis ruoka pois hampaistamme” hammastikuilla.
Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että slogaani koettiin hyökkäykseksi maanviljelijää ja maaseutua vastaan. Se loukkasi viljelijäväestöä ja vihamielisyys oli väkevää. Elisevaaran yhteiskoulun vaalipaneelissa olisin saanut sakin hivutusta ilman Pekka Vennamon väliintuloa.
Iäkkäälle äidilleni soitettiin Kyröstä aamuyöstä vuoden 1987 eduskuntavaalien ratkettua, että täällä ”pellon laidalla iloitaan poikasi putoamisesta”.
- Kiitos soitosta ja oli hyvä, että tästäkin asiasta löytyy jotain hyvää, kertoi äitini vastanneensa.-

En ymmärtänyt, että järjestelmän kalleutta esitellessäni ja vaatiessani niihin muutosta ei kysymys ollutkaan systeemistä, vaan vahvasti maahan sitoutuneista talollisista , jotka pitivät puheitani talonpojan tappolinjana.

Kun sittemmin Suomi 1995 liittyi EU:n jäseneksi, muuttuivat nämä korkeahintajärjestelmät ja yhteiskunnan tuet putosivat puoleen ollen silti edelleen korkeita.

Suomi on sopeutunut ja Maaseutuvirasto näkee, että olemme hoitaneet asioita jopa hienosti.


Meillä on taas asia, joka on hankala, nimittäin maatalouden ravinnepäästöt,

jotka aiheuttavat vesistöjen rehevöitymistä. Taas kerran maatalouden harjoittajat kokeva, että heitä vastaan hyökätään, vaikka kysymys on yhteisestä intressistä vesiemme puhtaudesta.
Olenkin tähän asiaan huomiota kiinnittäessäni yrittänyt tukea malleja, jotka eivät vaikuta viljelijöiden tuloihin, mutta pelastavat vesistöjä. Vain näin voidaan saada parannuksia. Kysymys on luottamuksesta, joka on saatava syntymään sellaiseksi, että tehdään yhdessä parempaa ympäristöä.

Voimakkaiden tunteiden hallitessa tärkeiden ja välttämättömien muutosten tekeminen näyttää edelleen ylivoimaiselta - ikävä kyllä. Sen tulemme ensi kesänä kokemaan.
MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!