Kokoomusministerit lähetysmatkalla Turussa

Jos oikein tiedän, niin Kokoomuksen terävin kärki on tänään ollut Turussa selvittelemässä ”mistä todella on kysymys” paikallisille kokoomusvaikuttajille, joilta monessa kunnassa on konseptit menneet vähän sekaisin.
Tuo Kokoomuksen lempilapsi pakoliitos on kehyskuntalaisille kauhistus. Paradoksaalista on, että se viittaa enemmän entiseen suureen ja mahtavaan kuin  liberaaliin markkinatalouteen. Siksipä itse Jyri Katainenkin on astunut alas jakaakseen paikallisille aateveljille ja sisarille totuusseerumia tai uskonvahvistusta tai molempia.

  • ”Kaikki kunnat mukaan tekemään selvityksiä kuntaliitoksen pohjaksi. Parhaalle tiedolle eteenpäin. Verotulot ehtyvät jo nyt, rakenteellisia muutoksia on tehtävä, sillä  eivät tulot  tulevina vuosina lisäänny,” valisti Jyrki Katainen kadulla Ylen haastattelijalle.

Samana aamuna 21.10.2013 kuntaministeri Henna Virkkunen halusi taas kerran esitellä asioita Turun seudun kuntakentän edustajille.  Saimme kuulla hänen tilanneselvityksensä.  Ei se ihan puhdasta kertausta ollut ja sisältöäkin esityksessä on sen verran, että kyllä hän itse tarinaansa uskoi ja ei kuunteleminenkaan ollut työlästä.
Ministeriön taustavoimana paikalla ollut Suvi Savolainen piirsi kuvaa siitä mistä todella on kysymys ja mihin he perustavat omat esityksensä.

Kaikesta kävi ilmi, että heidän mielestä kuntarakennetta on nyt muutettava. Löytyi sieltä jotakin uuttakin; Joensuun selvityksen mukaisesti voitaisiin sikäläisessä liitoksessa päästä heti yhden prosenttiyksikön verotuloja vastaavaan tehostukseen. Alla  Joensuun sivuilta lainattu kohta selvitykseen selityksestä.


  • Talouden osalta uusi kunta olisi vahva. Selvityskunnista Kontiolahdella, Liperillä ja Outokummulla on kuntalain mukaisia talouden stressipisteitä. Uudella Joensuulla stressipisteitä ei olisi. Selvitystyötä varten koostettu palvelutarpeiden ennakointi osoittaa, että selvityksessä mukana olleet kunnat eivät pystyisi nykyisellä rakenteella tuottamaan enää jatkossa kaikkia tarvittavia palveluita, koska kustannukset nousisivat mahdottomiksi. Yhtenä kuntana tarvittavat palvelujen uudelleenjärjestelyt saataisiin toteutettua helpommin. Joka tapauksessa on selvää, että kunnat joutuvat tulevaisuudessa sopeuttamaan talouttaan tehtiinpä liitos tai ei.

Kuntalain kokonaisuudistuksestakin puhuttiin ja kerrottiin osa-alueina selvitellään: Markkinoita, demokratiaa, johtamista, taloutta.  Ja talous on tärkeää: Verokatto, menokatto, lainakatto ovat olleet esillä, mutta kaikkiin ideoihin kohdistuu ongelmia. Alijäämän kattamisvelvollisuutta tullaan sen sijaan kiristämään.

Valtionosuusuudistus on iso juttu: Ikä, sairastavuus, työttömyys, vieraskielisten osuus, asukastiheys, kaksikielisyys, saaristoisuus ovat mittareilla joilla rahaa jatkossa jaetaan. Koelaskelmat tulevat kunnille lähiaikoina ja laki laaditaan ensikeväänä. Sairastavuudesta tule tärkeä tekijä ja siirtymäaika tulee olemaan kolme vuotta. Kokonaisuudesta vähennetään nyt yksi miljardi tulevina vuosina 1,4 miljardia. Jatkossa valtionosuudet eivät muutu vaikka kuntarakennetta muutettaisiinkin. Tällaisia viestejä saatiin.

Case Turku on kehitteillä ja rajankäynti on meneillään: Vakka Suomen suunnalla Vehmaa on kysymysmerkki Härkätien- Loimaan suunnassa Koski ja Marttila, mutta ei Pöytyä.

Ministeriön kirjallinen  ehdotus oli tässä vaiheessa pelkästään lainmukainen ja siitä puuttui yhteistyöselvitysosia, juuri se kohta, joka meidän mielestä oli kaikkein keskeisintä, kun hyväksyimme selvityksiin ryhtymisestä. Se voidaan korjata ja tavoitteena pidetään, että kaikki asiat hoidetaan saman selvityksen puitteissa, jäi vaikutelmaksi vastauksista.

Ministeriö oli löytänyt pari selvityshenkilöitäkin: Ensimmäinen on Risto Kortelainen Jyväskylästä Henna Virkkusen kotikunnasta kokemuksensa hankkinut virkamies ja toinen oli talousasioihin Kuntaliitossa perehtynyt  Oiva Myllyntaus oli toinen.

Selvitystyö pyritään käynnistämään jo tämän vuoden joulukuussa ja valmista pitäisi olla syyskuun 2014 lopussa. Sote-asian esille nosto ei innostanut  ministeriä aiheen pohdiskeluun.

Keskusteluosuus oli kuuntelevaa eikä ministerillä ollut kiirettä. Totta kai me kyselijätkin aina jankutamme samoista asioista, kuten sitä, että miksei yhteistyövaihtoehdoista ollut mainintaa jo nyt. Sitä kun oli vaikea uskoa pelkäksi lipsahdukseksi.

Ps. Ei ollut ihme, että sote-asiasta ei puhuttu. Ministerillä varmaan oli tiedossa, että sote-uudistuksen asukaslukurajat ja isäntäkuntamalli ovat törmäämässä perustuslakiin. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen ei osaa ottaa kantaa ongelmakohtiin. Petteri Orpo sanoo, että kyllä nämä olleet tiedossa.
Eikö olisi jo aika tunnustaa, että tätä hommaa ei hoideta väkisen eikä väsyttämällä. Isäntäkuntamalli ja sote pistettiin vauhdittamaan kuntarakennetta ja se on väärä kytkös ja väärä järjestys, pakkomielle - yksinkertaisesti.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!