Kokoomus päättä, SDP kantaa vastuun

Puoluekanatus20121230.JPG

Liian usein tulee muistutettua galluppien viihdeluonteesta,  vaikka niillä on merkitystä. Nyt kommenteissa sekä niin kutsuttujen asiantuntijoiden eli tutkimuslaitosten, että perussuomalaisten varapuheenjohtajan suulla kerrottiin, että kyse on siitä, että eurokriisi vahvistaa ääripäitä kokoomusta ja perussuomalaisia. Tässä ajattelussa maailma on pakotettu yhden muuttuja  janalle eli monimutkaisen maailman selityksen ulottuvuudelle globalisaatio – kansallisuusmieleisyys.

Tämä toimii ja vahvistaa asetelmaa äänestäjien silmissä ja korvien välissä, vaikka hyvin tiedämme asiantilan olevan aivan toisin. Meidän asiat maailmaistumisen paineessa olisivat vielä paljon huonommin, jos olisimme yksin, ja jos emme olisi EU:ssa. Mitään todellista ratkaisua, vain kritiikkiä ja pelkkää luulottelua on, että voisimme tehdä PS:n mallin mukaan ja seisauttaa maailman ja hypätä ulos. Tosiasiallinen tausta on, että EU on meille välttämätön ja paras malli Suomen ja Euroopan kannalta ja erityisesti kansalaisten turvallisuuden ja sekä mahdollisuuksien vuoksi. Talouskin luo edellytyksiä parempaan, kunhan vaan uskaltaisimme päättä ja hyväksyä erilaisuuden.

Mutta miksi sitten näin käy? Miksi asiat eivät ole niin kuin ovat, vaan ovat kuten miltä näyttää?

Ensinnäkin yllä kerrotut selittäjät vahvistavat kuvaa. Ja miksi ne pystyvät vahvistamaan? Siksi, että päätöksentekijä on taitamaton pelkuri, joka vierittää syytä muille tahoille ennen muuta EU:lle. Viimeinen esimerkki on STX:n tilaus. EU:n piikkiin se pantiin, vaikka olen varma, että todellinen syy oli STX:n heikko taloudellinen tilanne ja pelko, että homma kaatuu valtion syliin.

Rehellisyyttä peliin. Selitykset syrjään eikä aina vieritetä syitä sinne minne ne eivät kuulu. Sanokaa herrat ja rouvat ministerit, että me emme tue korealaisten omistamaa telakka teollisuutta ja muistuttakaa, että vielä vähemmän meillä olisi varaa tukea, jos olisimme EU:n ulkopuolella.

Väärinymmärryksen välttämiseksi sanon, että oma arvioni, että kokemattomat ja periaatteelliset näkökohdat voittivat käytännölliset. Muistettava on myös, että asioiden lisäksi pelissä mukana ovat henkilöt. Voi olla niin, että esimerkiksi esittelevä elinkeinoministeri ei toivo pelkästään hyvää täkäläisille puoluetovereilleen. Ja vielä muistutan , mitä kirjoitin ennen joulua:

  • ·         Toivotaan kuitenkin,  että rohkeus ja viisaus tekisivät liiton ja että STX saisi tilauksen ja sitä rahoitettaisiin oikein perustein kuitenkin turvaamalla valtion asema, vaikka sitten pääomalainalla, joka voisi johtaa omistukseen pahimmassa tapauksessa. Meille asia on elintärkeä.

Palstallamme ovat kommentaattorit erityisesti Lars ihan oikein arvioineet päätösten poliittiset seuraukset. Työväenpuolue Kokoomus tekee päätökset ja SDP kantaa vastuun.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!