Kohti todellisia yhteistyöneuvotteluja

KimmoAlhoomakuva2.jpg

Sdp:n gallupkärki aiheuttaa hädänomaista paniikkia ja se puolestaan johtaa väkisin tehtyihin lehtijuttuihin.

Tämäkin asia nousi tarkoituksellisesti lööppeihin Hesarin jutusta, johon toimittaja oli käsittääkseni keksinyt aiheen löydettyään jostain SAK:n vaaliohjelmasta nuoria työntekijöitä käsittelevän kohdan. Jutussa sitten tietysti luodaan kuva märällä rätillä nuoria lyövästä SAK:sta.

Ei SAK tietenkään ole eriarvoistamassa irtisanomisjärjestyksessä ketään vaan ymmärtääkseni aivan päinvastoin. Valitettavasti porvarillinen lehdistö on niin taitavaa, että toisinaan he onnistuvat saamaan sosiaaliseen mediaan propagandallaan kaikkiin tarttuvan lumipalloilmiön aikaiseksi. Mitä kovempi paniikki, sen kovempi on yritys, sen tulemme takuulla lähikuukausina vielä näkemään. 

Kun olen yksityisen sektoriin laskettavan työhistoriani aikana joutunut läheltä seuraamaan monia yt-neuvotteluja, niin voin sanoa työpaikan luottamusmiehellä olevan kädessään todella huonot kortit jo ennen avauskierrosta, jos irtisanomisasioita ollaan pakotettuja pöydälle ottamaan. Irtisanomiset tapahtuvat käytännössä lähes aina täysin työnantajan tahdon mukaisesti. Säädetty aika ”neuvotellaan” ja se on sitten siinä. Työnantaja haluaa luonnollisesti tuollaisessa tilanteessa pääosin pitää nuoremman väen ja luopua pidemmän työuran ansiosta jo ”palkkahuippuunsa” yltäneistä, kenties jo hieman krenkkaavista työntekijöistään. SAK:n julkisuudessa ollut malli toisi mielestäni luottamusmiehille näihin pöytiin jo alkujaan hieman erilaisemmat kortit. Näillä korteilla olisi mahdollisuus neuvotella paikallisesti aidommin irtisanomisten yksityiskohdista. Tarkoitan, että systeemi toisi ikärakenteesta riippuen mahdollisuuden neuvotella esimerkiksi erilaisista irtisanomispaketeista jotka voisivat kantaa, ainakin joitakin irtisanottuja, taloudellisesti kenties aivan eläkeikään asti. Kun olen nyt lukenut tästä aiheesta vähän sieltä ja täältä, niin olen ymmärtänyt näin esimerkiksi Ruotsissa toimittavan.

Yleisesti lienee tiedossa faktana, että meillä työntekijöiden pois potkiminen on halvempaa kuin Ruotsissa. Saamani käsityksen mukaan siellä neuvottelujen tuloksena työnantaja pääsääntöisesti päätyy siihen, että heidän kannattaa irtisanottaville maksaa ylimääräistä voidakseen pitää haluamansa työntekijät, jotka usein ovat juurikin nuorempaa ikäluokkaa. Jos systeemi toimisi kutakuinkin näin, ei siinä mielestäni voi sanoa olevan mitään nuoria tai iäkkäämpiä syrjiviä elementtejä, vaan päin vastoin. Jokainen nuori on joskus vuorollaan siinä tilanteessa, että mahdollisen irtisanomisuhan alla on pelko pudota lopun työikänsä ajaksi tyhjän päälle. Siinä tilanteessa varmasti toivoo, että luottamusmiehellä olisi kortit joilla voisi edes yrittää neuvotteluissa putoamista hieman madaltaa.

Jos ei kortteja ole, eikä niitä halutakaan antaa, niin nämä ikävät irtisanomisneuvottelut ovat tulevaisuudessakin täysin näennäisiä paikallisia neuvotteluja. Eikä tämä ole vain yksityissektoria koskettava asia, sillä voi tulla aika, että näitä neuvotteluja käydään enenemässä määrin myös suurimmissa julkisissa organisaatioissa.

Kimmo Aho pääluottamausmies

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!