Käänteentekeviä merkkejä

Oecdkasvu20151109.JPG

Raimo Sailas ehtii eläkkeelle ollessaan lukemaan muitakin kuin muistioita. Ilahduttavaa oli huomata, että hän ei saarnaa kaikissa kolumneissaan säästävyyden ja kamreeritalouden puolesta. Hän jopa rohkene  lainata valitsevan kireän finanssipolitiikan politiikan kriitikoita. Maailman talouden taantuma kts OECD:n ennusteita ja deflaatiopelko ovat suuria vaaroja. Ja Sailas lopettaa kolumninsa:

Rahapolitiikka on Summersin analyysin mukaan nyt tehotonta pysyvän hitaan kasvun torjunnassa. Niinpä hän suosittelee ekspansiivista finanssipolitiikkaa. Reaalikorkojen mataluus antaa hänen mielestään hyvän perusteen lähteä rahoittamaan valtioiden lainanotolla investointeja ja kunnossapitomenoja.
Jos Summersin pelkäämä maailmantalouden pitkäaikainen hidas kasvu toteutuu, se lisää ikävästi Suomen vaikeuksia irrottautua jo pitkään jatkuneesta pysähdystilasta

Pientä valo ja ainakin synkimpien ennusteiden väistymisestä kirjoittaa Gavyn Davies kolumnissa Viimeisen deflaatiopelon loppu.


Monilla muuttujilla ja niiden kuvaajilla Gavyn Davies osoittaa, että käänne on tässä kurjuudessa tapahtunut. Kun usein sanotaan, että paremmat ajat tulevat sukkasillaan, niin toivotaan että siitä sipsutuksesta olisi kyse. Hän lopettaa pelon loppu kolumninsa:

Näistä syistä maailman deflaatio johtuvat 2014/15 hyödyke shokin vaara on ohittanut huippunsa. Korkomarkkinoiden inflaatio-odotuksia eivät ole täysin tunnistettu bondi markkinoilla ja siksi nimelliskorot ovat vielä alhaalla.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!