Kimmo Aho: Äitien toukokuu

Toukokuunkirsikka2014.jpg


Toukokuu on hieno kuukausi. Siihen osui luonnon heräämisen ohella tietenkin äitienpäivä ja tänä vuonna myös koulujen päätösjuhla. Äideille nuo päivät lienee molemmat olevan erityisiä muistojen päiviä. Toki uskon ja tiedän monen isän myös vetistelevän molempina juhlapäivinä.

Katsoessani kaikkea touhuamista ja valmistautumista perheessäni lastemme koulun kevätjuhlaan, en voi olla ajattelematta, että äideillä ja lapsilla on aivan erityinen suhde. Me isät olemme mukana omalla tavallamme ja tunnemme sisällämme suurta kiintymystä ja rakkautta, mutta sitä ehkä monesti enempää koskaan näyttämättä.

Mietin tuota äitien ja lasten erityistä suhdetta ja tuli muistiini yksi iso-isoäitini kirje vuodelta 1971. Se on kirje äidilleni tilanteessa, jossa vanhempani ovat jo eronneet ja äitini on saanut veljeni luokseen Tukholmaan. Minä jäin isän vanhempien huostaan Raisioon, koska eron myötä kotimme Naantalissa oli lakannut olemasta. Olin kirjeen kirjoittamisen aikoihin jo noin viisivuotias, veljeni puolitoista vuotta vanhempi. Kaivoin kirjeen arkistostani ja kopioin sen tähän esimerkiksi äidin ja lasten ja lastenlasten välisestä erityisestä suhteesta.

”Terveisiä taas pitkästä aikaa armonlaaksostakin. Kiitos kivasta kirjeestäsi, joka kertoi mielen tasapainosta ja uudesta uskosta elämään. Olet ehkä jo päässyt sellaiseen mielentilaan, että jaksat vähin erin toipua kaikesta kohtalon vammoista. Poikasi siellä ololla on siihen ollut suuri osuus. Lapsi on mielen lääkettä, lapsi on elämä, lapsi on rakkaus. – Vaikka miten paljon etsisit sukupuolirakkautta, ei se ole sama kuin rakkaus lapseen, joka on omaa itseäsi, sisintäsi, sieluasi. Nyt sinäkin sen varmaan ymmärrät, kun olet niin kokonaan muuttunut saatuasi poikasi luoksesi. Uskon ja toivon, että kaikki kohdallanne luonnistuu parhain päin. Nyt ei varmaan enää ne surkeat pettymyksetkään raasta sinua sattuessaan aivan kappaleiksi, kun sinulla on poikasi. Et ole yksin vieraiden keskellä. On yksi, joka sinua rakastaa, yksi joka tarvitsee rakkauttasi. Et ole enää yksin tuskasi kanssa. ”

Näissä merkeissä toivotan hyvää alkavaa kesää kaikille lukijoille!

-Kimmo-

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!