Kiinan totuus

Keskeiset kohdat Hu Jintaon puheesta , koonnut Leslie Hook FT:n toimittaja pekingissä


1.Poliittinen reformi.
Suurta muutos ei ole agendalla, vaan jatkketaan sosialismin polulla kiinalaiseen tyyliin rakentaa maltillisesti hyvinvointiyhteiskuntaa modernisoimalla sosialismia ja uudistamalla Kiinaa.

 

2.Taloudellinen kasvu on kaikki kaikessa.
Asukaskohtainen  kansantulo kasvatetaan kaksinkertaiseksi niin maalla kuin kaupungeissa vuoteen 2020 mennessä

3. Taloudellinen kasvu
Kiinan kasvumallia muutetaan siten, että markkinat näyttelevät suurempaa roolia

4. Ympäristö
Poiketen aikaisemmista puheista sisälsi esitys koknaisen sektion ympäristön suojelusta anta sille entistä enemmän painoarvoa. Kiinan on saatava aikaan energain tuotannon ja kulutuksen vallankumous asettamalla katto kokonaiskulutukselle ja säästämäällä energiaa ja vähentämällä kulutusta


5. Korruptio kitketään
"Kaikki ne, jotka rikkovat puoluekuria ja valtion lakeja, keitä he sitten
ovat ja oli heidän valta- tai virka-asemansa mikä tahansa joutuvat oikeuden tuomittavaksi ilman armoa.”


6. Kansalline puolustus  
Edelleen tärkeässä roolissa erityisesti muistaen Kiinan ja Japanin välistä saarikiistaa.

 

7. Sosialistinen kulttuuri
Perustuu jatkossakin taiteiden, opetuksen ja median kontrolliin. Moraali näkökulma esille: ”Katse on käännettävä liallisesta henkilökohtaisen rikastumisen ihailusta”.

"Meidän pitäisi jatkaa ohjelman kansalaistoiminnan moraalin vahvistamiseksi , on korostettava totuuden, hyvyyden ja  kauneuden arvoja  ja hylättävä vääryys, pahuus ja rumuus.


8 Sosiaaliturva

On luotava täydellinen, yleinen ja kestävä sosiaaliturva, joka kattaa niin maaseudun kuin kaupungit.
Kiinassa ei ole julkista hyvinvointipalveluja pientä työttömyysavustusta lukuun ottamatta. Puheen perusteella asian uskotaan nousevan seuraavan hallinnon aikana esille.

Ei mitään ihmeellistä ja kuitenkin...

Näitä puheita kannattaa kuunnella ja miettiä maailman kehitystä, sillä kaikki tekijät viittaavat siihen,  Kiina merkitys tulee olemaan suuri. Koko maailman järjestys on ehkä kääntymässä kaksinapaiseksi. Tähän suuntaan puhui jo vuonna 1985 Kiinan ulkoministeri Wu Xueqian, joka meille suomalaisille luennoi Tyynenmeren alueen merkityksestä ja Kiinan keskusvaltioasemasta. Hän  jo tuolloin uumoili, että taloudellinen kasvu maailmassa tapahtuu jatkossa tuolla alueella. Me taisimme epäillä puheita liihotteluksi., kun hän arvio Kiinan noususta maailman taloushuipulle kolmessakymmenessä vuodessa. ja Niin on käynyt.

 Kiinalaiset silloin jo osittivat joustavuutta. Eritystalousalue  Shenzhen perustettiin vuonna 1980 kilpailemaan taloudellisesti Hongkongin kanssa. Siellä  käydessämme siis vuonna 1985  kysyimme paikalliselta puoluepomolta, heidän talousmallin  ja  Marxin talousoppien yhteensopivuudesta. Hän tokaisi, että jos Karl Marx eläisi,  hän olisi varmaan samaa mieltä meidän mallistaan. Vastaus oli analoginen Väinö Tannerin vuonna 1938 Naantalissa pitämän puheen kanssa, kun hän selitteli luokkasopua punamultahallituksessa. Hänkin arveli, että  vanhan kunnon Marxin ymmärtäisi puolueen linjan valintaa.
Niin se dialektiikka toimii Valitseva tilanne synnyttää vastaväitteen antiteesin, joka kehittyy synteesiksi eli toiminnaksi. Näin maallikkomaisesti talousfilosofian termeillä asioita selittäen.

Filosofiseksi presidentti puheessaan heittäytyi  nostamalla arvoja, Totuus, hyvyys ja kauneus. Mieleeni tulee Tuomas Anhavan: Yleiset opit:

Ei Kauneus, ei hyvyys sanoja kaipaa, pyhyys ei.

Mutta totuus on
sanoja ilman arvoton

Maailma toivoo, että sanat olivat oikeita ja totuudella olisi Kiinassa keskeinen asema. Se olisi heidän ja meidän etujen mukaista. Eikä meidän eikä muiden tulee vaatia liikoja, mutta tämä on tärkeää, välttämätöntä.

mr 10.11.2012

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!