Kevät pehmittää

KevC3A4C3A4nmerkit20160416.jpg

Aleksanteri instituutin erikoistutkija Hanna Smith sanoo aamutelkkarissa venäläishävittäjien jenkkilaivaan kohdistuneiden uhkalentojen kuuluvan Putin Venäjän turvallisuuspoliittiseen toimintamalliin.

Korvaan kalskahti kummalta, että tuollaista maallikon mielestä älytön provosointia voi kutsua turvallisuuspolitiikaksi. Ei kenenkään tai minkä turvallisuus edellyttää sotakalustolla hulluttelua. Presidentti Sauli Niinistö taisi todeta jotenkin, että tällaisen toimintaa liittyy riski. Pieni virhe voi aiheuttaa suuren vahingon.

Missään maassa ei ole hyökkäysvoimia ja Saksakin taisi puolustaa kolmatta valtakuntaa Saharassa ja mustan mullan pelloilla.
Mutta olisi hyväksi, jos puhuisimme kieltä ja käyttäisimme termejä, jotka eivät johda harhaan. Mehän olemme tottuneet olemaan suun supussa suuresta itäisestä naapuristamme puhuttaessa, mutta konekohtauksen selittäminen turvallisuuspolitiikan mukaiseksi voi antaa kuvan, että olisi joku uhka, jota vastaan toimitaan.

Luin juuri Simon Kupperin jutun , että tämän päivän analogia viitta 1970-lukuun enemmän kuin 1930-lúkuun. Niinhän toivomme, että kaikki menisi kohtuullisesti ja finanssikriisi päättyisi, kuten 70-luvun öljykriisi, onnellisesti. Neuvostoliiton uho jäi 70-luvulla itäblokin sisäiseksi ja lopuksi politiikassa voittivat Thatcher ja Reagan eikä Euroopassa diktatuurit, joita vielä silloin löytyi Kreikasta, Portugalista ja Espanjasta, levinneet.

Mutta aurinko ja kevät tuo toivoa. Aallon Hanskin sinivuokkokuva kevään merkkinä kertoo, että ahkerinkin politiikan tekijä elää muutakin kuin esityslistoja. Rannan kipsan avautuminen on jokavuotinen suuri tapahtuma, kuin myös Ukko-Pekan sillan litkaajien ilmestyminen.Kevät on täällä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!