Keskuspankkeille apua julkisista investoinneista

RahapolitiikkaalhaisenkoronoloissaWolf20160914.JPG

Martin Wolf kirjoittaa FT:ssä 13.9.2016 keskuspankkien roolista ja toiminnasta nykyisien alhaisien korkojen aikana.


Aiheesta käydään erityisesti USA:ssa käden vääntöä esimerkiksi professori Lawrence Summersin ja pääjohtaja Janet Yellenin  kesken.

Kun nyt on ajauduttu poikkeuksellisen alahaisiin korkoihin ja niiden aiheuttajista on tehty selvitystä, joka näkyy oheisesta kuvasta. Se osoittaa, että taantuman aiheuttaa noin viiden (5) prosentin laskun reaalisessa korossa.

Kun nyt ollaan USA:ssa kolmessa (3), niin päädytään nopeasti syvälle miinukselle ja Euroopassa vielä alemmaksi.
Kysytäänkin aiheellisesti voiko tämä toimia ja mitä olisi tehtävä uusien hankalien tilanteiden välttämiseksi?

Martin Wolf esittää kolumninsa lopussa kahta keinoa parantaa tilannetta:

Ensimmäinen koskee mitä tehdä nyt. Edellä oletin, että korot nousisivat merkittävästi, ennen seuraavan laman. Mutta tämä on todennäköisempää, jos talous saa höyryn päälle ja koneen käyntiin. Ennenaikainen korkojen nousee saattaa ihmisten ennakko odotusten vastaisena aiheuttaa nopeamman uuden laskun. Tämä pistää keskuspankit pahimman mahdollisen tilanteeseen: torjumaan taantuman kun edelleen erittäin alhaisen koron vallitessa. Tästä syystä kuten keskuspankin johtajan Lael Brainard väittää, "kustannukset talouselämälle kysynnän odotettua suurempi vahvuus ovat todennäköisesti pienemmät kuin kustannukset, jotka seuraavat merkittävästi odotuksia heikommasta talouden tilasta". On riskialttiimpia politiikkaa tiukentaa politiikkaa liian pian, kuin liian myöhäistä.

Toinen asia on, että politiikan hallitseva tavoite olisi nyt taistella erittäin alhainen luonnollista korkoa (natural rate) vastaan. Sopiva keino olisi isompi sallia suurempi fiskaalinen alijäämä lisäämällä julkisia investointeja. Tämä ei vain tee työtä rahaviranomaisille helpompaa, mutta jos tämä tehdään hyvin, olisi myös mahdollisuus nostaa potentiaalista talouskasvua. Laajalle levinnyt näkemys on, että julkiset investoinnit ovat aina turhia. Mutta tämä on liian pessimistinen. Perinteisesti julkisten investointien on usein ollut yksityisen sijoittamisen katalysaattorina. Tänään huomattavan alhaiset reaalikorot luovat hyvät edellytykset julkisiin investointeihin, joita juuri nyt tarvitaan. Keskuspankit eivät saa olla tämän tantereen ainoa peluri.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!