Kerrostaloja ja veroja tarvitaan

Raimo Vahtera on uskollinen kerrostalojen vastustaja.

Raimo Vahtera RS:n kolumnisti nykyisin, on kuten tiedämme ollut kriittinen uusien keskustaan rakennettavia kerrostaloja kohtaa.  Raimo epäilee RS:ssä 2.8.2013, ettei uusilla kerrostaloilla Naantalin väestökehitystä käännetä kasvuun. Hän todistaa sitä sillä, että on paljon tarjolla olevia asuntoja ja jos kysyntä olisi kova, olisivat ne menneet kaupaksi. Hintatason hän arvelee olevan myös esteenä. Eivät ne huonoja argumentteja ole. Varsinkin hinta on  päässyt karkaamaan käsistä. Vasta-argumenttina tälle kehitykselle markkinataloudellisesti ajatellen olisi lisääntyvä rakentaminen ja kustannusten huomioon ottamine suunnittelussa. Tämä puoltaisi riittävän korkeita rakennuksia, sillä matalien rakentaminen maanalaisin pysäköinnein tulee liian kalliiksi. Jos uskomme Raimoon ja jätämme rakentamatta kerrostaloja, voi melkoisella varmuudella tietää, ettei väestökehityksessä käännettä tapahdu. Viime vuosien väkiluvun laskun aikana ei ole rakennettu kerrostaloja ja sillä on vastaansanomatonta vaikutusta asukaslukukehitykseen, kuten myös sillä, että väkiluvun kasvun aikoihin on rakennettu kerrostaloja.

Joten sitä kerrostalojen rakentamista ei keinona pidä missään tapauksessa pois sulkea. Voisi olla myös viisasta miettiä nykyisten kerrostalojen korottamista, mutta se on sitten jo vähän hankalampi juttu kun kyse on yksityisistä asunto-osakeyhtiöistä.

Raimo vaatii Kallun Grillistä lisätehoja,

jotta emme joudu kriisikuntien joukkoon. Vaatimus ei ole väärä, mutta jottei väärää kuvaa synny, niin muistutettakoon, että Kallun Grilli on ollut käänteentekevä eli onneton kehitys on vasta sen aikana kammettu pois katastrofilinjalta. Ongelmat, joita Kallu joutuu ratkomaan ovat syntyneet ennen hänen aikaansa eikä hänen toimestaan – pikemminkin päinvastoin.
Mutta päävastuu on aina päättäjillä, meillä, mutta erityisesti suurimmalla puolueella Kokoomuksella.

Lammasluoto

Rakentamiseen liittyen seurasin Politiikkatorin keskustelua. Siellä yleisökysymys kuului rakennetaanko betoniseinä Lammasluotoon.  Kokoomus ja PS ja KD olivat rakentamisen kannalla ehdoitta, keskusta ei ottanut lopullista kantaa, vihreät ja vasemmisto olivat nihkeitä. Sd oli kielteinen kuten kaupunginhallitus- ja valtuustokäsittelyosoittavat.
Rakentamista torilla puolustettiin kerrostalojen rakentamistarpeella, sinänsä oikealla argumentilla, mutta…
Ongelma on siinä, että Lammasluoto on uloin kohta ja saari ja alue on seurakunnan omistuksessa. Muistan, että aikoinaan Väinölänniemeä rakennettaessa ja kun seurakunnalle suuret rakennusoikeudet annettiin, lähdettiin siitä, että loppuosa säilyy kevyessä kuten veneily ja ulkoilukäytössä. Kun kaupungilla itsellään on Teljentienkentän vieressä maata, niin miksei sinne rakenneta, on ollut Sd-vastaus kritiikin kritiikkiin. Ja ihan vaan muutoin on syytä mieleen nostaa, että alueelle on rakentamaton kerrostalotontti, joka on kaupungin omistuksessa, ja joka toimii ilmaisena parkkipaikkana. Tontin rakentamista on vastustettu joukolla. Pikkuisen hiukan epäjohdonmukaista eikä ainakaan kaupungin taloustilannetta parantavaa.

Veron alennus

Tähän ja moneen muuhunkin asetelmaan viitaten tuntuu superpopulistiselta Kokoomuksen idea puhua verojen laskemisesta muistellen, että niin 2000-luvun alussa tehtiin.
Se ei ollut silloinkaan viisasta  ja siitä on ollut kohtalokkaita seurauksia. Henkseleitä paukutellen on puhuttu nettovelattomuudesta ikään kuin omana saavutuksenamme, vaikka kyse oli kaupungin kassan täyttyminen Finfeedsin yhteisöverojen satunnaisesta Naantaliin osumisesta. Raha on polttanut hyppysissä ja seuraukset tiedämme. Menestyksen sietäminen yleensä ja ansaitsemattoman menestyksen erityisesti on yksi vaarallisimmista taudeista. Siitä on pitkälti kysymys Naantalissa.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!