Keijo Virtanen on tavallisen epätavallinen virtanen

KeijoVirtanen70v20150828.jpg

Keijo Virtanen syntyi Naantalissa 28.8.1945 ja kävi kansa- ja oppikoulunsa Naantalissa. Virtasen asuivat ensin Puistotiellä ja sitten nykyisen kaupungintalon paikalla olleissa kaupungin vuokrataloissa. Keijo urheili Naantalin Löylyssä, osti Tex Willerinsä Rautatieaseman kipsalta, kävi elokuvissa NTY:n Kinossa ja kuunteli Elvistä kotona. Hän oli tavallinen virtanen.

Hän on pitkäaikaisin yliopiston rehtori Suomessa

15 –vuotinen ura on vertaansa vaille ja niinpä me mieluusti julistamme , että Keijo on Naantalin lahja Turulle. Yliopisto kehittyi ja kukoisti ja sai palautettua hammaslääketieteen opetuksen Turkuun ja käynnisti diplomi-insinöörikoulutuksen yliopistossa ja vielä kautensa lopuksi sai aikaan fuusion Turun Kauppakorkeakoulun kanssa. Keijo Virtanen oli sivistysyliopiston rehtori, mutta silti ymmärsi laaja-alaisuuden ja yliopiston ja muun yhteiskunnan yhteistyön merkityksen.
Vaatimaton, mutta aikaansaapa.

Me naantalilaiset tässä ystävällis-toverillisessa kanssakäynnissä mielellämme muistutamme turkulaisia siitä, että olemme heille antaneet parastamme Keijo Virtasen muodossa. erityisesti näin teemme silloin kun turkulaiset kehuvat omalla Pariisin Yliopiston rehtorilla Olavi Maununpojalla.

Olavi Maununpoika hoiti kansakuntansa edustajana Pariisin yliopiston rehtorin virkaa joulukuusta 1435 maaliskuuhun 1436. Tämä on turkulaisten ylpeyden aihe olikin syntynyt Piikkiön Rengossa, josta juuret ehkä johtivat Rymättylän Röölään. Naantalissa päivänsä päättänyt piispa Mauno II Tavast rahoitti Olavin opiskeluja. Rehtorin kausi kesti siis n. 15 viikkoa. (Wikipedian tietoja)

Keijo Virtanen oli Turun Yliopiston rehtorina 15 vuotta siis 50 kertaa kauemmin.

Keijo Virtanen on kansainvälinen kulttuurihistorian tutkija.

Hänen näkemyksiään kannattaisi kuunnella villinä vellovat maahanmuuttokeskustelun tyrskyjen keskellä; Turun Sanomien syntymäpäivähaastattelussa paaluttaa asioita historioitsijan perspektiivillä:

Suomalaiset ovat aina muuttaneet paremman elintason toivossa ja muuttavat edelleen. Suomalaiset toivovat, että heitä kohdellaan kunnolla. ei ole hyvä jos väestö kutistuu, viime vuonna ensikertaa suomalaisten määrä väheni vaikka väkiluku kasvoi.

Keijo Virtanen kuuluu suuriin ikäluokkiin.

Elokuun 1945 viimeisellä viikolla tehtiin Suomen syntyvyysennätys. Se tiesi ahtautta ja niukkuutta kaikkialla, mutta erityisesti työläisperheissä. Toisaalta se synnytti myös yhteenkuuluvaisuutta ja niinpä Keijon vetämänä kokoontuvat hänen lapsuudenaikaiset Kaupungintalon kakarat vieläkin.

Aktiivisesti Naantalin asialla

Keijo on aktiivisesti osallistunut Naantalin elämään pitämällä monissa kaupungin ja yhdistysten juhlissa esitelmiä ja juhlapuheita ja lupautumalla kaupungin historiatoimikunnan vetäjäksi. Juuri nytkin hän johtaa Naantalin Yhteiskoulun 100-vuotisjuhlatoimikuntaa. Puolueisiin sitoutumaton ja korkeassa akateemisessa asemassa oleva Keijo on suostunut NTY:n juhlien puheiden pitäjäksi. Arvostamme sitä.

Ei itsensä ylentäjä, mutta luottamusta herättävä

Keijo itse luokittelee menetystään sattuman kautta tulleeksi; uranvalinta johtui siitä, että historian opiskelun voi aloittaa sotaväen jälkeen kesken lukuvuotta ja siirtolaisasioihin hän joutui kyselyn postittajan kesätyön kautta. Yhteisen ruotsinkielen opettajamme sanoin: Blygsamhet är undomens prydnad .
Keijon veljen Joukon kanssa mielestämme luonnontieteellisempien aineiden opiskelijoina tunsimme huolta, että mitä töitä kiltti humanisti Keijo mahtaa saada. Niin vähän me tulevasta tiesimme.

Professorin virkaan nimittäminen ja rehtoriksi valinta toistuvasti kertoo sekä opillisesta lahjakkuudesta, että luottamusta herättävistä henkilökohtaisista ominaisuuksista.

Muistelen ilolla sitä, että olen saanut Keijon kanssa käydä koulua, urheilla ja tehdä työtä. Myöhemmissä käänteissä on apua aina tullut tarvittaessa ja yhteydenpito on avittanut pyrkimyksiäni yhteisten asioiden parissa.
Mutta näissä virkatodistuksen osoittamissa lukemissa on merkittävintä, että kaveruus jatkuu. mr

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!