Kaupunkiseudun kaikkien osien on oltava aktiivisia

Maltavoitteet20142025.JPG

Naantali antaa lausunto kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen uudesta suunnitelmasta. Materiaaliin liittyy oheinen asuntojen  ja asukkaiden määrän muutos välillä 2010-2012 ja arvioita jatkosta aina vuoteen 2025.
Ensimmäinen havainto, että Turku ja Lieto ovat pysyneet sovitussa tahdissa, kun taas Kaarina, Raisio ja Naantali ovat alisuorittajia.

Kun nykyisen kauden tavoitteita asetettiin, käytiin kädenvääntöä siitä, että saavatko kaikki tarpeeksi ja ettei vaan ”me” saada vähemmän. Silloin taisi olla puhetta, että markkinavoimillakin ja myös asukkaille on sanansa sanottavanaan; ja niin tässä on käynyt. Turun keskustan rakentaminen ja vetovoima näkyvät ja se iän ikuinen Turun marmatus toivottavasti nyt loppuu. Katteellisia emme ole, vaan toivotamme edelleen aktiivisuutta ja menestystä; se on kaupunkiseudun kannalta oleellista ja keskeistä.

Mutta sen lisäksi tarvitaan kasvua ja kehitys ja vaihtoehtoista tarjontaa koko alueelle. Erityisesti kehyskuntien on saatava nyt uutta ja innostusta herättävää tarjontaa. Siinä vaaditaan kunkin kaupungin ominaisuuksien jalostamista ja innokasta esille tuomista. Tätä tarvitsee kaupunkiseutu.
Monet merkit viittaavat myös siihen, että alueen kasvun kannalta ei saa kokonaan unohtaa haja-asutusasumistakaan. Siinä kysymys on ensisijaisesti siitä, että ei tapahdu sellaista riistäytymistä, joka tulee kunnille kalliiksi. Muutoin ei tarvitse ihan hirveän tiukkapipoinen olla, sillä eivät ihmisetkään  ihan syyntakeettomia ole ja rakentaminen on suuri voimanponnistus, johon ei ihan kevytkenkäisesti lähdetä.

Kun nyt sattumalta samaan aikaan Yle toi esille muuttoliiketietoja maan eri osista ja kun siinnä katsoo Turun lukuja, niin hämmästystä herättää se, että MAL-raportin kolmen vuoden (2010-2012) asukaslukukasvu on 4.138 ja Yle:n tiedostossa Turun muuttovoitto viitenä vuotena (20109-2013 ) on vain. 2.581. Muuttovoitto on tietenkin eriasia kuin asukasluvun kasvu; asukasluku kasvaa muuttovoiton lisäksi mm:ssa syntyvyyden enemmyydestä ja toinen selitys voi olla sellainen, että muuttovoittoa on ollut esimerkiksi 2009 negatiivinen.
Muitakin tekijöitä voi olla, mutta jotain sellaista tässä on, että taas kerran pitää suhtautua varauksella tilastoihin, vaikkei niitä emävalheiksi väittäsikään, niin kyllä niilläkin selitetään. 

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!