Karvetti kuuluu kansakunnan kaapin päälle

LauriPalmunenTiiliholvissa20180412.JPG

NTY:n Tiilihovin seinät saivat kuulla Maalisliitto-Keskustapuolue- Keskustan historiaan liittyen hienon luennon. Varsianis-Suomen piirin 100-vuotishistoriasta  kirjoittanut Lauri Palmunen ei ole tehnyt monipuolista ja laajaa teosta pakosta vaan innostuksesta; ja sen huomaa. Aatteellisen kehityksen kertominen henkilöihin liittyen on nykyaikaista, mutta todellista, sillä vain toiminnalla aatteet liittyvät elämään.

Historian kirjan nimi Karvetin herttuakunta on herättänyt kysymykset: Mistä nimi on saanut ja mitä merkitsee?

Lauri Palmunen selittää löytäneensä maininnan jostakin kirjoituksestani ehkä se liittyi muistokirjoitukseen maanviljelysneuvos Einari Karvetin pojasta vuorineuvos Mauri Karvetista. Ole puolestani Laurille kertonut, että olen sen kuullut isältäni, Einarin ikätoverilta Armas Rönnholmilta, jonka kertomana siihen liittyi pientä poliittista piikkiä höystettynä kuitenkin kunnioituksella, jota hän tunsi Einaria kohtaan.

Varsinais-Suomen piiri 1930 luvulta 1960 luvulle oli puolueen menestyksen aikaa: Kyösti Kalliosta tuli presidentti ja Urho Kekkonen nousi valtaan ja varsinaissuomalaisia Karvetin lisäksi olivat valtakunnan vaikuttajat puheenjohtaja, pääministeri V. J. Sukselainen ja koko järjestökentän suurmestari Arvo Korsimo.
Einari Karvetti oli vahvasti verkostoitunut ja hänen asemansa pellervolaisessa liiketoiminnassa oli merkittävä. On todennäköistä, että kielitaitoinen ja korkeakoulutettu Karvetti olisi voinut 12 vuoden kansanedustajakokemuksella ja punamullan kannattajana olla merkittävissä ministerin tehtävissä, ellei hän olisi sotien jälkeen vetänyt puoleensa maanviljelys ja kotiseutu.

Einari Karvetin merkitys Naantalille vilahteli keskustelussa. Paikallisissa asioissa hän keskittyi oleelliseen ja auttoi Naantalin ja Raision kehitystä merkittävästi. Hänelle oli avaimet tasavallan kaikkiin oviin.
Hän piti kiinni periaatteista; hän uskalsi kannattaa Urho Kekkosta silloin kun se ei ollut muotia hän pelännyt olla eri mieltä, silloin kun sitä pidettiin uhkarohkeana.

Einari Karvettista on kirjoitettu liian vähän. Kiitos Lauri Palmuselle siitä, että tämän tien pää on  nyt avattu.
MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!