Karvanpaljastuksen aika on tullut

  • A-studion keskiviikon lähetyksessä sote-uudistusta suomittiin, kun terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki oli tiukkana uudistuksesta puuttuvista terveydenhuollon ongelmista.
  • - Kansilehdellä puhutaan oikeudesta, tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta peräti neljä kertaa, mutta sen jälkeen näistä vaietaan täydellisesti puhumattakaan siitä, että näille asetettaisiin jotain mittareita. Paperi vaikenee siitä, että olemme edelleenkin OECD-maiden epätasa-arvoisin maa. Hännänhuippu, Kekomäki sanoo.
  • Emeritusprofessorin mukaan Suomen terveydenhuolto on kuin luokkayhteiskunnasta.
  • - Yksikään näistä ihmisistä jotka istuvat komiteoissa eivät turvaudu perusterveydenhuollon palveluihin Suomessa. Nauramme diktatuurimaiden yläkasteille, näkemättä että olemme rakentaneet omaan maahamme samanlaisen systeemin.
  • Sote-ryhmää vetänyt Petteri Orpo (kok.) kertoi että uudistus pyrkii korjaamaan epätasa-arvon ongelmaa pohjalta.
  • - Pyrimme kaventamaan terveyseroja parantamalla julkisen terveydenhuollon tasoa. Parannamme niiden ihmisten asemaa, jotka joutuvat jäämään sen huonon, heikkenevän terveydenhuollon varaan. Niiden, joilla ei ole työterveydenhuoltoa tai varaa käydä yksityisellä lääkärillä, Orpo sanoo. Yle verkkosivut 23.5.2013

Osmo Soininvaara piti sote-esitystä niin huonona, että sen takia ei kannata huonoa hallitusta pitää pystyssä, koska sosialidemokraatit ja Kokoomus vesittävät toistensa tavoitteita.

Mitäköhän Soininvaara tarkoitti? 


Oma päättelyni kulkee seuraavasti: Soininvaara ymmärtää asioita ja tietää, että erikoissairaanhoito vaatii suuria yksiköitä, Soininvaara on suurkuntien kannattaja esimerkkinä hänen laatima Päijät-Hämeen siis Lahden seudun epäonnistunut selvitys. Soininvaara on entinen liberaali ja siksi porvari vaikka vapaamielinen.
Hän oli Backmanin ja Vapaavuoren kanssa laatimassa hallitusohjelman kuntakohtaa, jossa tavoitteeksi asetettiin tuo mieletön suurkuntien  Suomi. Sitä nyt yritettiin ajaa Kokoomuksen toimesta ja Soininvaaran tuella myös sote-uudistuksella läpi ja siihen taas sosialidemokraatit -kaikkein onneksi- eivät suostuneet, koska puolue itsepäisen Jutta Urpilaisen johdolla oli kuntien pakkoliitoksia vastaan.
Kokoomushan on yrittänyt näitä työssäkäyntialue - maakuntakaupunkeja ajaa kaikkiin mahdollisin keinoin, joista yhtenä esimerkkinä oli Turun kaupungin antama valtion puuttumista puoltava lausunto. On siis päivänselvää, että asian varsinaiset ajajat Katainen ja Virkkunen ovat yrittäneet vängätä soteakin siihen suuntaan. Nyt olisikin oikein ja kohtuullista, että asiasta käytäisiin avoin keskustelu ja että kaikki näyttäisivät todelliset karvansa. 

Lopputuloksen suhteen olen Soininvaaran kanssa samaa mieltä, että tästä ei tule tällaiseen mitään. Lisäksi olen sitä mieltä, että parempi olla nykyisessä kuin meno tuntemattomaan. Olen Kekomäen kanssa samaa mieltä , että keskeisin ongelma on terveydenhuollon eriarvoisuus, jota uudistus vain pahentaisi.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!