Karjalasta kajahtaa

NaantalinKarjalaiset75v20160925.jpg

Naantalin Karjalaiset perustettiin välirauhan aikana vuonna 1941 Naantalin Työväentalolla. Vuonna 1946 yhdistys herätettiin henkiin ja sitä johti Sulo Hallikainen 40 seuraava vuotta ja häntä seurasi Pauli Virolainen 20 vuotta ja sen jälkeen nykyinen puheenjohtaja on ollut Anja Valoaho vetovastuussa.

Toiminta on ollut iloista kulttuuripitoista yhdessäoloa ja onpa yhdistys ollut rakentamassa Urheilutaloakin. Yhdistys on ollut jäsenilleen ja myös kaupungille tärkeä.
Jäsenmäärä on alhaisimmillaan ollut 30, mutta nyt jäsenmäärä on noussut 40 henkeen. Näyttää siis siltä, että karjalaisuus on tärkeää myös nykypolville siis siirtolaisten / evakkojen jälkeläisille. Näin on maassa yleisesti ja samansuuntaista on Naantalinkin kehitys.

Juhlassa oli kotoinen tunnelma. Koristelun ja tarjoilun symboliikka puhutteli. Monenlainen musiikki rikastuttaa; kaksi laulajatarta ja nuori pianisti huolehtivat kulttuurista. Arvokas juhlapuhe oli tasapainoinen. Sopiva määrä haikeutta ja ohjelman hyväntuulisuus tekivät yleisön olon mukavaksi. 

Siirtolaiset ovat olleet voimavara ja niinpä voi varmaankin sanoa, että Naantali on parempi paikka nyt, kuin olisi ilman karjalaisten monipuolista vaikutusta. Saaristo Naantalinkin olosuhteisiin saariston elämän kannalta siirtolaisuus toi lisäelinaikaa.

Historian kannalta olisi tärkeää tietää siirtolaisten yleissistä vaikutuksista ja myös luultavasti karjalaisten jälkeläisille laajempi tieto kiinnostaisi. Tällaisia selvityksiä on tehty pienemmissä kunnissa. Miksei sitten Naantalissa?

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!