Kansallismielisyyden uhka

TaloudenluusetieliittiC3A4vastaanWOLF20160127.JPG

Nativisti populistit eivät saa voittaa. Tiedämme tarinan: se päättyy hyvin huonosti.

Näin aloittaa Martin Wolf kolumninsa FT:ssä 27.1.2016. Hän analysoi viime aikaista kehitystä ja löyttää syytä niin oikeisto kuin vasemmistoeliitistä:

On niitä, erityisesti kansallisessa  työväenluokassa, joita ovat vietelleet poliitikot, jotka yhdistävät jyrkän oikeiston kansallismielisyyden, jyrkän  vasemmiston valtiojohtoisuuden sekä molempien autoritaarisuuden. 

Oikeistolaisen  eliitin hankkeita ovat olleet: alhainen marginaaliveroasteiden, liberaali maahanmuuttolinja, globalisaatio,  kalliiden "oikeus ohjelmien" jarruttaminen , sääntelemättömät työmarkkinat ja omistaja-arvon maksimointi.
Vasemmisto-elitin hankkeita ovat olleet: liberaali maahanmuutto (taas), monikulttuurisuus, sekularismi, monimuotoisuutta, abortin tukeminen ja rotujen ja sukupuolten tasa-arvon. Vapaamieliset ovat omaksuneet  asenteita  eliitin molemmilta puolilta; Siksi ne ovat pieni vähemmistö.

Taloudellinen analyysi kertoo, että hedelmät jakaantuneet epätasaisti ainakin suhteellisesti. Työtätekevä keittyneiden maiden keskiluokka ei ole päässyt hyötymään viimeisten vuosien kasvun hedelmistä. Maailman laajuisesti tulotasoltaan alhaisin viisi prosenttia ja tulotason väli 75- 90 ( Väli,  johon kehittyneiden maiden keskiluokka kuuluu) ovat ainoita menettäjät, kuten oheinen Maailman pankin grafiikka osoittaa.

Kansainvälisesti suuntautunut eliitti ei tunne lojaalisuutta enää omia tavallisia kanssaihmisiä kohtaan. Se, että jotkut ovat vihaisia, ei ole ihme, pikemmin se, että ei vielä useammat.

Martin Wolf opettaa ja lopettaa:

Länsimaat ovat demokratioita. Nämä valtiot tarjoavat edelleen oikeudellisen ja institutionaalisen perustan globaalia talousjärjestelmää. Jos Länsi eliitti vähättelee tavallisten keskiluokkaisten huolenaiheita, peruuttaa keskiluokka suostumuksensa eliitin projekteille. USA: ssa oikeisto nostattama tuuli voi muuttua tornadoksi. Ja näin voi tapahtua pelkästään siksi, että vasemmistoeliitti on menettänyt kotimaisen  keskiluokan uskollisuuden.

Viime kädessä demokratia tarkoittaa kansalaisten hallintoa. Jos eivät asumioikedut puhumattakaan kansalaisoikeuksista eivät ole suojattuja, vaarallinen kauna kasvaa. Niin on käymässä liian monessa paikassa.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!