Kansallinen politiikka oikeille raiteille

DavosWolf20180123.JPG

  Viime vuonna Donald Trumpin haamu kummittelee World Economic Forumin vuosikokouksessa Davosissa. Tänä vuonna hän voi olla läsnä. Se on epämukava kohtaaminen. Hänhän on hylkäämässä liberaalin kansainvälisen järjestyksen, joita periaatteita hänen edustamansa maa on ajanut mennen  seitsemän vuosikymmenen aikana. Nämä arvot antavat myös Davosin WEF: n. Ne tekevät tapaamisesta jotain muuta kuin vain maailman rikkaiden ja voimakkaiden foorumin.

Kuten Princetonin John Ikenberry viittaa äskettäin julkaistuun artikkeliin , "Yhdysvallat ja sen kumppanit ovat rakentaneet monitahoista ja rönsyilevää kansainvälistä järjestystä, joka on organisoitu taloudellisen avoimuuden, monenvälisten instituutioiden, turvallisuusyhteistyön ja demokraattisen solidaarisuuden puolesta". Tämä järjestelmä voitti kylmän sodan. Tämä voitto puolestaan ​​ edisti maailmanlaajuista muutosta kohti demokraattista politiikkaa ja vapaata markkinataloutta. Martin WOLF

Mutta viime aikoina on maailman kirjojen lehtiä käännetty taaksepäin. Liberaali maailma on sairas. Demokraattisten maiden määrä on vähentynyt ja diktatuurien lisääntyneet, kuten grafiikka osoittaa.


Miten tästä selvitään ja miten pitäisi toimia. Martin Wolf arvioissaan on ollut liberaalin maailman järjestyksen puolustaja, mutta hän näyttää ymmärtävän myös syitä. Hän on puhunut muutoksen tarpeesta ja nyt hän mene jopa niin pitkälle, että hän rohkene pohtimaan meidän kaikkien politiikassa olevien perusongelmaa eli kysymystä mikä tärkeintä taantuman torjumiseksi.

  Ensiksi kyseessä on kova valinta: kotimaisen poliittisen yhteenkuuluvuuden tai kansainvälisen taloudellisen yhdentymisen välillä? Jatkossa meidän on ymmärrettävä, että taloudellinen toiminta vaatii poliittista vakautta. Finanssi- , valuuttaa- ja rahoituspolitiikka - on tehtävä siten, että väestön valtaosan on tunnettava ne omakseen. Muussa tapauksessa demokraattinen vakaus on vaarassa.

Toiseksi se, missä keskitytään maailmanlaajuiseen yhteistyöhön. Vastauksena on oltava, että maailmanlaajuisten yhteishankkeiden hallinta ja maailmanlaajuisen vakauden ylläpitäminen tulevat ensin. Vaikka haluankin nähdä kaupan vapauttamisen jatkuvan, on se toteutettava oikealla tavalla, eikä se voi enää ole kaikkein tärkeintä. Vielä sitäkin vähemmän painavia ovat ihmisten vapaaseen liikkumiseen tai maailmanlaajuisen pääoman vapaan kulun ylläpitäminen.
Politiikka on ennen muuta kansallista. Poliittisten valintojen tuloksien on tyydytettävä kunkin maan kansalaiset.

Ja Trump ei ole parannuskeino. Mutta hän on ilmeisesti oire. Kansainvälinen järjestys on murentunut osittain, koska se ei tyydytä yhteiskuntiemme ihmisiä. Davosien kävijöiden pitää tunnistaa tämä asetelma. Jos he eivät pidä Trumpin vastauksista – niin kuin heidän ei pitäisi - heidän on edistettävä parempia ratkaisuja.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!