Kannattaisi katso Amerikkaan

USA+unempl+ja+GDP+20120919.JPG

”Ben Bernanke, Federal Reserven (siis USA:n keskuspankin) pääjohtaja on vakuuttunut hänen kollegansa tekemään  rohkean päätöksen. 11 äänen enemmistöllä yhtä vastaan, he päättivät viime viikolla tehdä kuukausittaiseen ohjelman työmarkkinoiden auttamiseksi. Onko tämä riskittömään? Ei.  Onko tässä mitään järkeä? Kyllä, koska seuraukset tekemättä mitään olisivat paljon pahemmat.”


Tähän tapaan aloittaa Martin Wolf kolumninsa FT:ssä.  

 

USA:ssa helpotetaan rahoitustilannetta ja arvioidaan, että korot pysyvät alhaalla aina vuoteen 2015 asti. Samalla keskuspankki Fed  ostaa kiinteistösijoituslainoja helpottaakseen uutta luotonantoa, jotta työllisyys paranisi. Tavoitteena on päästä finanssikriisiä edeltäneelle kasvu-uralle.
Tämä on kauhistus niille, jotka haluavat keskuspankin olevan vain hintavakauden vahti.
Ja tietenkään tästä eivät republikaanit tykkää, liian hunajaista. Talouden kuviot kertovat, että aiheellista huolta on ja erityisesti se, että erkaannutaan kovaa vauhtia kasvusta.

 

Wolf päättä tarinansa tällä kerralla seuraavasti:

Kriitikot väittävät, että uusi Fed politiikka ei vain toimi toivotulla tavalla, mikä on todennäköistä, mutta tekee valtavia vahinkoja, mikä on huomattavasti vähemmän totta. Monet ovat Profetoineet hyperinflaatioon vuosia. Tämä pelko antaa väärän ohjeen.. Epätavanomaiset politiikka voi todellakin aiheuttaa kustannuksia ja riskejä. Mutta niitä kustannuksia ja riskejä paljon suuremmat ovat puutteellinen kysynnän aiheuttamat. Fed on päättänyt tehdä virheen tukeakseen ekspansiivista linjaa.. Se on varmasti oikein. Totuus on, että entistä todennäköisempää aktivoida taloutta liian vähän kuin liilan paljon.

 

Kun tätä taustaa vastaan arvioi Euroopan tilannetta, niin on pakko huomata, että täällä nimenomaan ollaan aktivoimassa liian vähän eli kiristämässä taloutta ja huonontamassa työllisyyttä.  

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!