Kallistuuko Eurooppa eteenpäin?

MunchauSaksakallistuufederalismiin20180204.JPG

Wolfgang Münchau arvioi FT:n kolumnissaan Saksan tilannetta juuri nyt, kunn hallitusneuvotteluissa pyritään ratkaisuihin.

Kolumnissaan hän ilmoittaa olevansa kaksijakoinen.
- Toinen minä toivoo, että sosialidemokraatit äänestävät suurta koalitiota vastaan, sillä Koalitio vahvistaa äärilliikeitä oikealla ja vasemmalla, eli olisi parempi lopettaa tämä aikaisemmin kuin myöhemmin.

-Toinen puoli sanoo, että tämä suurikoalitio voisi todella tehdä jotain hyödyllistä. Eurooppaa  koskeva sopimuksen luku on hämmästyttävä. CDU ja SPD hyväksyvät finanssipoliittisen liiton periaatteen makrotalouden vakauttamiseksi ja Euroopan vakausmekanismin (ESM), pelastusrahaston, muuttamisen EU: n toimielimeksi.

Mikä todella yllätti minua, oli  tavallisista epäilijöiden vaikeneminen; oikealla. CDU: n ja heidän Baijerin liittolaistensa euroskeptiset takapenkkiläiset ovat olleet  epätavallisen hiljaisia. Niin myös  tiedotusvälineiden taloudelliset kommentaattorit. Ainoa selitys on, että he eivät ole lukeneet osiota tai eivät ole ymmärtäneet sitä.

Hiljaisuus päättyi äkkiä viime viikolla Otmar Issingin artikkelissa Frankfurter Allgemeine Zeitungissa. Issing, Entinen Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen, tunnisti oikeutetusti EU: n osuuden merkityksen sopimuksessa. Taloudellisena konservatiivina hän oli järkyttynyt siitä, kuinka helposti Saksa nostivalkoisen lippun euroalueen keskustelussa. Pankkiunioni, rahoitusunioni, tulonsiirtojärjestelmät - kaikki voi tapahtua hyvin pian. Juuri se, mitä vastaan konservatiiviset, ordo-liberaalit saksalaiset instituutiot ovat  aina taistelleet.

Wolfgang Münchau ei ole samaa ole samaa mieltä kriitikkojen maailman näkemyksestä, mutta siinä he osuvat oikeaan, että alustava koalitiojärjestely on tärkeä asia. Wolfgang Münchau näkemykseen, että tämä koalitio voisi todella tehdä jotain hyödyllistä. Sillä on mahdollisuus, jota Euroopassa ei ole ollut aiemmin ollut.

Suomen hallituksen puolueet Siniset ja Keksusta eivät tästä tykkää ja tuskin Kokoomuskaan on valmis radikaaliin irtiottoon.

Sen sijaan olis jo SDP:n aika selkeästi linjata kantansa ro eurooppalaiseksi. Persujen peesamaisen aika pitää lopettaa ja valtionvarainministeriön ohjauksesta on irtaannuttava.

Politiikka on kuitenkin mahdolisen taitamista, joka liian usein voi johtaa vahingon aikaansaamiseen taktisilla tempuilla. Wolfgang Münchau kirjpittaa saksalaisten asetelamsta:

Mutta politiikassa on nyt SPD:n jäsenillä päästä yhdellä iskulla eroon sekä omasta johtajastaan Schultzista ​​että Merkelistä. Joillekin on vaikea vastustaa kiusausta.
Toinen euroalueen uudistuksen estämisen lähde on CDU: n sisäisen opposition nousu. Otmar Issingin artikkeli on herättänyt keskustelua puolueen Bundestag-ryhmässä, koska parlamentin jäsenet totesivat, että ruohonjuuritasot ovat erityisen tyytymättömiä ESM: n osioon.

Otmar Issing ja muut konservatiivit pitävät CDU: n / CSU: n ja SPD: n ehdottamia toimia kaltevana tasona kohti järjestelmää, joka ei perustu kansallisen tason fiskaaliseen ja rahoitukselliseen suvereniteettiin vaan keskinäiseen, ylikansalliseen hallintoon. Tästä keskustelusta euroalueesta on  aina ollut kyse. Se on muunnelma vanhasta teemasta federalismista vastaan hallitustenvälisyys.

Euroopan hallintoa koskevassa erityisessä kysymyksessä saksalainen politiikka kallistuu mielipiteen tasapainoilussa federalistisen näkemyksen hyväksi. Sitä varten, ja vain siksi , luultavasti panostan suurkoalition  puolesta, ehkä ei kuitenkaan koko vaalikauden ajaksi.

Toivomme, että tämä monentum käytettäisiin hyväksi ja että Suomi olisi rakentava elementti tulevassa kehityksessä. Tässä EU-asiassa tasavallan presidentillä olisi sanomisen paikka. Kysymys on myös Suomen ulkopolitiikan linjasta - ei pelkkä tarkkailija, lausuttiin virkaanastujaispuheessa.
EU myönteisiä ehdokkaita tuki presidentin vaalissa 4/5 osaa äänestäneistä.

Ps. Euroopalle on hankaluuksia  näköpiirissä kevään vaaleissa Italian suunnalta, kun viiden tähden pelätään menestyvän tuossa epätaisuuksien maassa. Alla on kuva maan sisäisestä jakautumisesta: Alueellinen kansantuote on kolminkertainen vauraimilla alueilla köyhempiin verratuna kun taas työttömyyden numerot etelässä ovat lähellä 30 prosenttia, kun pohjoisessa päästään alle 10 prosenttiin.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!