Kahden kaupalta näyttää ... tässä vaiheessa

PuoluekannatusHS201800317.JPG

”Joku venäläinen dokumentaristi sanoi kerran tekevänsä dokumentteja, jotta näkisi, mitä mieltä hän on asioista. Se on hyvä metodi. Siinä joutuu opettelemaan, että voisiko tämä olla näin.” perusteli Jari Tervo omien juttujensa tärkeyttä.

Gallupeista kirjoittamisessa on sama. Tietenkin voi kuitata, että viihdettä nämä ovat, eivätkä kerro totuutta eivätkä ennusta vaalien tulosta. Sen sijaan näillä on vaikutusta puolueiden toimintaa ja kansalaisiin. Kirjoittamalla on pakko pohtia, kuten dokumentaristi, onko tämä näin ja mitä tämä tarkoittaa ja mitä tästä voisi seurata.

Kuva kertoo, eikö totta

Ensinnäkin on selvää, että Petteri Orpon asema on vahva -ehkäpä liiankin. Oheinen kuvakaappaus kertoo asetelmasta ehkä enemmän kuin monet sanat: Petterin imago on kunnossa ja hän ja hänen puolueensa tietää sen, taustalla vähän pelokkaana ihmettelee Antti mitä voisin oppia ja mitä on muutettava puolueväen luottamustason nostamiseksi. Missä demari tapaavat liian usein todetaan, että kyllä muutoin menisi mutta Antin persona ei sytytä.

”20 senttiä pidempi ja viikset”, oli työkaveri sanonut Pensamon Papulle, kun epäili mahdollisuuksiani menestyä eduskuntavaaleissa. Näin se oli ja on, eli politiikassakin kysymys on ominaisuuksista, jotka vetoavat kansalaisiin. Ja tätähän monesti arvioidaan valittaessa johtajia. Heinäluoman Eero on päätään pidempi ja Jutta oli nuori hymyilevä blondi. Mutta jotain puuttui: Sanoman ja ajankohdan yhteys ei toiminut tai sitten kysymys on ollut ja on karisman puutteesta. Mutta voiko tämän korjata aiheuttamatta vahinkoa, siitäkään ei ole varmuutta, eikä lähipiiri aina näe metsää puilta. Tästä esimerkkinä SPD:n Martin Schultz, jonka valintaa hämmästelimme.

Mutta kun nämä henkilövalinnat ovat monen sattuman summia tai erotuksi, niin viisainta olisi keskittyä asioiden hyvään valmisteluun ja osaamisen tason nostoon. Tässä hommassa naamalla ei niin väliä, tärkeintä on, että pärstän takana on sähkömagneettista toimintaa.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!