Kaamoksen rauha ja suuria suunnitelmia

SaariselkC3A420141126.jpg

Ihan tarkoituksella on näillä sivuilla viime päivinä pidetty sordiinoa päällä.
Tänä vuonna onnistuin  soutamaan Naantalissa ja hiihtämään Saariselällä samalle marraskuun viikolle. Sellainen on kotomaamme Suomi. Talvisotahiihtoon ei enää ehditty, mutta tunelmaan kyllä.
Ulkomaisia huippuhiihtäjiä leireili siellä; venäläiset ja ukrainalaiset  painelivat peräkanaa  niin kevyesti, että oikein hyvältä tuntui kaikkien muiden alistamisuutisten  seassa.

Hiihdon välissä  muisteltiin menneitä työvuosia. Mukavaa oli entisiä työkavereiden ja yhteiskumppaneiden yhteiseltä nimeltään ystävien kanssa ihmetellä maailman menoa.

Ja tapahtuikin tarpeeksi; tasa-arvoinen avioliittolaki meni läpi ja kirkosta eroaminen on luettu viisaan arkkipiispamme Kari Mäkisen viaksi. Presidentin ideaa parisuhdetermistä ei tuntunut mitenkään tyhmältä. Mutta eipä kai tunteiden velloessa tahdo järjellä olla osuutta.

Kuntarakenne-ehdotukset on saatu. Ei mitään aikaisemmin mainitsematonta. Paitsi, että Rannikkoseudussa on taidettu nuolaistu ennen kuin mitään on tipahtamassa. Sellainen lottovoitto, että Kustavin avulla muuttuisimme saaristokunnaksi on vielä monen mutkan takana. Meidän kohdalla - ikävä kyllä- on toiseen suuntaan meneviä huonoja kokemuksia, sillä valtionvarainministeriön nyörit ovat tiukassa ja kerran sinne menetetty tahtoo jäädä sinne fiskuksen pussiin. Eikä sieltä juurikaan namuja heru.

Sote, ikävä kyllä, näyttää olevan sellainen reittaajien vaatima pakkopäätös vaaditustuista rakennemuutoksista. Ei ainakaan vielä tullut edes sitä pientä toivottua muutosta.  Naantali ei voi toimia tuottajakuntayhtymän alihankkijana.
Rahoitussysteemi on aivan erityinen, varmaankin intohimoisimmilta kierrättäjiltä lainattu hässäkkä: Valtioapuja kunnille, kunnilta rahaa sote-alueelle, ja sote-alueelta tuottajakuntaliitolle, jotka sitten järjestävät tasa-arvoiset palvelut kaikille kuitenkin kustannuskaton puitteissa. HUH huh.

Ilkka Kantola
yhdessä Pia Elon kanssa Koulun historian luokassa yritti asiaa selittää. Ihmettelemään joutuivat niin sairaanhoitopiirin puheenjohtaja Pia kuin perustuslakivaliokunnan jäsen Ilkka, että mitenkähän tästä eteenpäin. Ei käy kateeksi.
Paikalla vieraili lääkäriliiton Heikki Pälve, joka edunvalvoja muistutti yhdestä murheesta palkkojen harmonisoinnista ylöspäin, mikä tietää kulujen nousua. Pälve kuitenkin tunnisti hallituksen huolen Suomen järjestelmän epäoikeudenmukaisuuden; työterveydenhuolto, ylioppilaiden terveydenhoito ja vakuutukset turvaavat kolmelle miljoonalle hoitoon pääsyn. loppujen joutuessa kärsimään perusterveydenhoidon puutteista. Aika mielenkiintoinen asetelama, jonka yhtä osaa yksityistä terveydenhoitoa kierrettiin kuten kissa kuumaa puuroa.

Naantalissa terveyskeskusjärjestely jatkuu sote-lautakunnassa yhden kuukauden aikalisän saaneen iltapäivystyksen vallitessa.

Ps. Itsetututkistelua:

Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen valtiovarainministerinä toiminut Jutta Urpilainen sanoo hallituksen tehneen virheen kytkiessään kunta- ja sote-uudistukset keskenään.

– Siinä tehtiin aluksi sellainen virhe, että ajateltiin kuntauudistuksen ja sote-uudistuksen kulkevan rintarinnan eteenpäin. Niiden kytkeminen oli mielestäni virhe. Se johti siihen, että sote-uudistuksen osalta ei päästy liikkeelle niin nopeasti kuin olisi ollut tarve. Yle 1.12.2014

Jutta pääty oikeaan arvioon, mutta ei huomaa oleellisinta: Kytkemisen idea oli ovela vapaaehtoinen pakko. Tarkoituksena oli että sote-alueet olisivat voineet olla Kokkolan kokoisia 50.000 asukasta ja että ne olisivat toimineet isäntäkuntina ja se puolestaan olisi johtanut kuntaliitoksiin.

Nykyarvion mukaan meillä olisi vain Helsinki, joka kuntaan olisi riittävän suuri hoitamaan kaikki erikoissairaanhoidon tehtävät.
Ja se varsinainen virhe oli, että kuntapuolen hallitusneuovottelijat  Vapaavuori, Soininvaara ja Backman eivät voimiensa  tunnossa  muistaneet hyvää perinnettä, että kunta-asioita hoidetaan laajalla pohjalla myös oppositio mukaan ottaen. Keskustan hetkellinen heikkous oli sudenkuoppa Kataisen hallitukselle.
Miten sitä ylpeydestä sanotaankaan seuraavan!

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!