Johtajuuskisa

G20kilpailujohtajuudestaRachman20170704.JPG

FInancialn Timesin Gideon Rachman aloitta pohdinnan:

Jos johtajuuden ratkaisisivat  maailman kansalaiset, näyttää siltä, että Angela  Merkel saisi maailman johtajn paikan. Pew-kysely, joka julkaistiin viime viikolla osoitti, että kyselyn 37 maassa, 42 prosenttia ilmoitti luottavansa Saksan liittokanslerin ”tekevän oikein” — verrattuna Kiinan Xi:n 28 prosenttiinn   ja Trumpin jäädessä 22 prosenttiiin. 

Kun vuonna 2008  ensimmäinen G20 huippukokous pidettiin Washingtonissa, oli George W. Bush oli ilmiselvä ykkönen.

USA:n Donald Trumpin America first tai great on totta, että USA on selkein superpower edelleen. Mutta hänen linjaukset panevat epäilemään onko USA valmis turvatakuihin. Maailman kauppaan hän tuo protektionismin eikä halua ilmastonmuutoksen vastustuksessa olla mukana.

Kiinan presidentti Xi Jinping ei ole demokraattinen eikä sitoutunut. Sen taustalla protektionismia ja oman edun tavoittelua, vaikka se onkin ilmaston muutoksessa ja vapaakaupassa selkeästi mukana.Sillä on halu ohjata rahallaan maailmaa eli vetää puoleensa.

Saksan Angela Merkel ei maansa tausta huomioon ottaen tuppaudu johtoon, mutta on selvää, että hän on  EU:n johtaja  Eurokriisin, Berxitin ja pakolaisongelman ratkaisujen jälkeen.  Hänellä on kannatusta, mutta ei voimaa.
Vladimir Putin on ajanut itsensä eristetytksi, vaikka voimaa on, niin taloudessa ei ole kehumista.

On vaikea ajatella toista hetke sodanjälkeisen historiassa, jolloin maailmanlaajuinen johtajuus olisi niin riidanalainen ja epävarma.

Tuli mieleen, että Lauri Viidan valintametodia on jo ollut käytössä 

Sen joukon johtajaksi nimittäisin, ken pitkäkaulaisin on, pienipäisin ja takapuoleltansa täyteläisin. Kas, kun jää painopiste matalalle, voi nousta kukonnuppi korkealle ja loistaa tunkiolta maailmalle!

Nyt pitäisi unohtaa Führer ja muistaa opettajan viisaus "You are big, but not great"


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!