Jo riittää tai löylyä

CyprusRachman20130319.JPG

Luottamuspulasta on kysymys.

Luottamusta ei ole päättäjien ja äänestäjien välillä pohjoisissa euromaissa. Suomessa on selvää epäluottamusta ja paljon puhutaan kauhatarinoita etelän korruptoituneesta ja laiskasta meininkistä. Saksan tilanne on pahempi syksyn vaaleista johtuen ja asenteet  kovenevat.
Eikä tässä ilmastossa paljon jää tilaa rauhallisella harkinnalla, mitä kaikkea voi seurata talletusten leikkaamisesta. Päin vastoin: Äänestäjien mukaan saamiseksi tarvittiin jotain kenkkumaista kuritusta konnille. Talletusten leikkaamisesta voi vähän maksaakin, on kansaan menevä idea.

Toisaalta luottamusta ei ole etelän ja pohjoisen välillä ihan aiheesta. Aivan erityisesti Kypros on tapaus sinänsä. Se tuli jäseneksi vuonna 2004 vastoin useimpien euromaiden tahtoa. Kreikka kiristi vetolla: Se ukasi estää itälaajenemisen ja blokata mm:ssa  Puola Tšekin jäsenyyden. Kypros tuli kiristyksen seurauksena, vaikka saari oli jaettu eikä rauhansopimusta hyväksytty.
Ja sitten on vielä tämä rahanpesu, joka ärsyttää ja vielä aivan erityisesti venäläinen rahanpesu saa sapen kiehumaan.

Vakavin kysymys euron säilymiselle on tämä etelän ja pohjoisen välinen epäluottamuskuilu. Siihen on löydettävä joku keino ,  sellainen lääke, joka pitää euroon ja EU:n kasassa.

Gideon Rachman, jonka ajatuksia yllä vapaasti siteeraan, arveli, että pohjoiseurooppalaiset  Kyprokseen pankkiin mennessä sanovat ”basta” . Taitaa olla olla sisällöltään vähän sama kuin 1948 demarien vaalimainos ; Jo riittää tai miksei sitten voisi ajatella suomenruotsalaisittain, ”löylyä".

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!