Jääkiekko harrastuksesta työksi

KummolaLaaksoNYK10020150422.JPG


Arvelisin, että Kummolan Kale on Naantalin koulun tunnetuin kasvatti. Jääkiekko on urheilun suosikkilistan ykkönen, ja siinä  Suomen menestys on ollut poikkeuksellisen hyvää.

NYK 100 sarjan luennoitsijana rautakansleriksi tituleerattu Kalervo Kummola esitelmöi jääkiekon historiasta. Kansainvälisen liiton taival on yli 100 vuotinen. Olympialaisissakin jääkiekko, kuten taitoluistelukin oli ensin pari kerta kesäkisoissa 1920-luvulla ja vasta sen jälkeen talvikisoissa. Jääkikko muutui 1950-luvulla, kun punakone tuli mukaan.
Suomen nousu oli orailla 1960-luvulla , mutta 20 vuotta sitten 7.5. 1995 Suomi voitti ensimmäisen kerran  MM-kultaa. Sen jälkeen Suomi on ollut huipulla. Huomasimme tietenkin, että näin on käynyt Turusta Tampereelle siirtyneen Kalen kaudella.

Naantalissa vuonna 1956 aloittanut raisiolainen muisteli luonnonjäillä pelatuas jääpalloa, joka vielä silloin oli ykköslaji. Lajien välinen kilpailu , taistelu oli rajua, jääkiekkomailat olivat Tampeellakin olleet  vainon kohteena.
Nyt jääkiekolla on yli 70.000 rekisteröityä pelaajaa.

Tapio Laakso 29 vuotias ammattilainen aloitti VG:ssä ja siirtyi Tutoon nousi Mestikseen ja sieltä liigaan Kalpaan riveihin ja sitten TPS:n kautta nykyiseen seuraansa Ilvekseen, jonka paidassa hänet on valittu kuukauden pelaajaksi.
Intohimo lajiin on ollut likkeellä pitävä voima. Määrätietoisuutta oli jo  koluaikoina; lukioonkin piti varata neljä vuotta, jotta ehti harjoitelle tarpeeksi.
Filmitähtimäinen Tapio puhui hauskasti ja sujuvasti ja valotti ammattilaisuutta ja sen edellyttämää kaiken puolista säntillisyyttä niin ruokailussa kuin harjoittelussa.

Vanhempien ja isovanhempienkin (Anja ja Mauno Kesäläinen, NYK rehtori eläkkeellä 25 vuotta) osuus tuli mukavasti esiin.
Ja sekin selvisi, että Tapio on siirtymässä ukkomiesten joukkueeseen. kesällä. Pidetään peukkuja Annan ja Tapion esikosita odotellessa..
Jääkiekkoilevan pojan äidin kysymykseen, että miten hänen pitäisi tukea poikaansa, antoi Tapio viisaan vastauksen, joka painotti pojan omaa innostusta.

Monipuolinen yleisö sai hyvän kuvan jääkiekosta. Esimerkiksi väkivallan merkitys on ylikoroastunut otsikoita hakevien iltapäivälehtien toimesta. Selvisi myös, että yksi huoli on yhteinen, miten harrastukseen pariin saadaan niitäkin, joilla ei kotona ole tarpeeksi (kustannus 2.500 €/vuosi) varoja.

Ps. Huonoja uutisia saimme kuulla käytävällä: Lukion hyvän vauhtiin saanut virkavapaalla oleva rehtori menee Raisioon ja vararehtori Turkuun. Tämä on vaativa asetelma opetustoimelle ja lautakunnalle. Tämä koko Naantalin asia!

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!