Jakopolitiikalle voittoon Norjassa

Norjan vaalitulos oli selvä voitto oikeistolle ja mikä tärkeintä samaan aikaan Edistyspuolue menetti kun Høyre ja Venstre voittivat .
Suurkäräjien paikkajakautuma

  • Høyre48 (+18);Edistyspuolue 29 (-12);Kristillinen kansanpuolue 10 (0); Venstre 9 (+7)
  • Työväenpuolue 55 (-9); Keskusta 10 (-1); Sosialistit 7 (-4)
  • Vihreät 1 (+1)
    Jakauma: porvaripuolueet 96, vasemmistopuolueet 72, vihreät 1

Telkkarissa sanoi nuori norjalaiskonservatiivi, että Norja on hyvä maa ja he tekevät siitä vielä paremman. Ja mikä on tehdessä. FT:ssä uutisoidaan nimittäin:

  • Konservatiivit haluavat keskustella maan $750bn öljyrahaston – maailman suurimman valtion kansallisien hyvinvointi rahaston (sovereign wealth fund) mahdollisesta purkamisesta sekä varojen käyttämisestä pitkän aikavälin investointeihin ja veronkevennyksiin. Monet valtion omistamat yritykset voitaisiin osittain yksityistää.

Norjan vastuullista politiikkaa on ihailtu ja pidetty hienona, että kansakunnalla on ollut malttia pitää luonnonvarojen myynnistä saadut varat pahan päivän varalle sijoitettuna muualle. Aika pitkäksi aikaa näillä varoilla (kymmenen kertaa Suomen valtion budjetti ja kuusi kertaa Suomen valtion velat) pystyy kansalle jakamaan leivän lisäksi vaikka sirkushuveja. Aikanaan sitten vaikka ei koske meidän aikaamme, voimme me muut pohjoismaiset naapurit lopettaa kadehtimisen ja voimme olla tyytyväisiä siitä, että rikkaat kuluttavat nyt ja sitten joskus norjalaisetkin tulevat olemaan samoissa ongelmissa kuin me muut.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!