Itsetuhon flirttailua USA:ssa

Wolfflistaislutuhonkanssa20131001.JPG

  • Onko Yhdysvalloissa toimiva demokratia? Tällä viikolla lainsäätäjät päättivät keskeyttää liittohallituksen toiminnot estääkseen terveyslainsäädäntöuudistuksen astumasta käytäntöön sovitulla hetkellä. Tästä voidaan mennä syvemmälle, jos he estävät  ns "velkakaton" noston; se taas voi laukaista oletuksen Yhdysvaltain maksukyvyttömyydestä, mikä taas oli kohtalokkaampaa kuin shutdown eli verotuksen jäädyttäminen . Jos oppositio on valmis aiheuttamaan tällaista vahinkoa omassa maassaan, ovat demokratian säilyttämiseksi tehdyt turvajärjestelmät menettäneet merkityksensä. Miksi näin on tapahtunut? Mikä tulee lopputulos olemaan? Mitä presidentti aikoo tehdä?

Martin Wolf esittää yllä olevat kysymykset ja  selostaa asetelmaa FT:ssä 30.9.2013 kertomalla taustaksi, että jenkkien terveydenhoitojärjestelmä on huippu kallis ja tulokseltaan huono. 

Asia ilmenee OECD:n oheisista vertailugrafiikoista. Rahaa käytetään paljon, eliniän odote ei ole korkea lapsikuolleisuus on suhteellisen korkea ja mahdollisuus kuolla ennen 70 vuotta on naisillakin vertailumaita korkeampi.

Wolf lainaa selvityksiä ja kertoo, että liittovaltion toimintojen viikon sulkeminen pienentää vuosineljänneksen BKY kasvua 0,3 prosenttia. Jos lainakattoa ei nosteta joudutaan 20 prosentin  leikkauksiin, mikä merkitsee se BKT:n 4 prosentin laskua. Siitä seuraisi USA:n ajautuminen uuteen taantumaan.

Martin Wolf päättä paljon puhuvan kolumninsa:

  • Vastuusta piittaamattomien ihmisten Kanan pelaaminen on aina pelottavaa. Mutta hallinto ei voi antaa periksi. Olen edelleen kuten Winston Churchill, optimistinen: Yhdysvallat tekee oikein lopulta, vaikka ei ennen kaikkien mahdollisten vaihtoehtojen läpikäyntiä.
    Ps. (Kana on uhkapeliä esim. vastakkain ajoa, jossa pelkuri väistää tai jos ei kumpikaan, niin sitten... mr)

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!